Forbrytelse, men ikke straff

I 1997 beløp direkte utenlandske investeringer i Russland seg til 4 mrd. dollar. Det er mindre enn hva vesle Ungarn mottok i 1996. Et miljø gjennomsyret av kriminalitet gir investorene rett i å avvente utviklingen i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kort tid før Boris Jeltsin sist mars avsatte hele sin regjering, viste innenriksminister Anatolij Kulikov til prognoser som sa at omfanget av økonomisk kriminalitet i Russland kunne komme til å dobles før år 2000, og komme opp i 450 000 registrerte lovbrudd. Alvoret i situasjonen ble på ironisk vis bekreftet få uker senere, da Kulikovs nærmeste underordnede, viseinnenriksminister Vladimir Durbuzjaev, selv ble arrestert, anklaget for korrupsjon. Mer enn én million dollar skal ha blitt konfiskert i hans leilighet i Moskva. «Russisk organisert kriminalitet har nådd et nytt nivå: den er på vei inn i rettssystemet og er i ferd med å komme til makten,» sier landets nye innenriksminister, Sergej Stepasjin. Han fastslår at bruken av «terroristiske metoder» for å skremme myndigheter og konkurrenter og oppnå andre fordeler er blitt «et spesifikt trekk ved russisk organisert kriminalitet».

Ifølge regjeringsavisen Rossijskaja Gazeta ser stadig flere offentlige tjenestemenn på sin stilling som en åpning for personlig berikelse. Ifølge avisen fløt det i 1996 mer enn 5000 milliarder rubler fra statskassen over i private lommer som direkte resultat av korrupsjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer