Forbrytelse og straff

Litt klossete språk forsterker den nervepirrende tematikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Utskudd» er lagt til et velstående miljø i en liten by utenfor London. Året er 1957, og 19 år gamle Lewis slipper ut av fengsel der han har sittet i to år. Han kommer hjem til en taus, men rasende far og en ulykkelig, fordrukken og skyldbetynget stemor. Vi gjør et sprang ti år tilbake i tid, da Lewis og hans vakre leende mor endelig møter faren som har vært i krigen. Den nervepirrende barndomsskildringen bygger seg langsomt opp mot den tragiske årsaken til at moren ikke er mer. Og mot Lewis’ nedrige forbrytelse som sender ham i fengsel.

Denger kona

Dette er en brutal oppvekstroman, som viser hvor skjebnesvangert det er når barn ikke møtes med kjærlighet. Det er samtidig en rystende skildring av borgerskapets diskré sjarm. Den lille landsbyen er styrt av mektige Dicky. Han ydmyker de fleste i full offentlighet og denger kone og barn i all hemmelighet. De beste portrettene er av de ulykkelige kvinnene: Den overflatiske stemoren som verken blir gravid eller elsket, men som finner lykken i en Cartier-klokke som får henne til å føle seg «som en virkelig hustru». Eller den iskalde kona til Dicky som bare føler et mildt ubehag når Dicky denger datteren «innenfor anstendighetens rammer», som hun beroliger seg selv med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer