Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forbrytelse og straffespark

I OL-nasjonen Russland trakasseres homofile. I Qatar dør gjestearbeidere mens de bygger fotball-VM-anlegg. Smertegrensen er nådd for hva vi tåler for å få en folkefest.

SVAR SKYLDIG: FIFA president Sepp Blatter må svare for seg på en pressekonferanse nylig, der han blir konfrontert med opplysninger om umenneskelige arbeidsforhold blant gjestearbeiderne som bygger arenaene til fotball-VM i Quatar. Foto: AFP / ANDREAS SOLARO / NTB Scanpix
SVAR SKYLDIG: FIFA president Sepp Blatter må svare for seg på en pressekonferanse nylig, der han blir konfrontert med opplysninger om umenneskelige arbeidsforhold blant gjestearbeiderne som bygger arenaene til fotball-VM i Quatar. Foto: AFP / ANDREAS SOLARO / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Norge er verdensmestere i folkefester. I dag er det nok en folkefest med cupfinale på Ullevaal mellom Molde og Rosenborg. Kanskje kommer kongen med sin pokal. Det blir korpsmusikk, 22 menn i kortbukser og med en smilende fotballpresident Yngve Hallén på tribunen. Supportere med og uten barter jubler. Og etterpå skåles det. Dette er oppskriften på en folkefest i Norge der alt skal være moro. Enten det er i Holmenkollen, på Lillehammer i 1994, kulturarrangementer, Norway Cup eller ved en ordføreråpning av en tunnel på Vestlandet.

Vi har derfor tenkt å være en real folkefestbrems ved å be om sivil sportsulydighet rettet mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC). Begge disse mektige idrettsorganisasjonene burde avskaffes eller i det minste burde mannfolkene i dem skiftes ut, alle som én. De forstår ikke hvilken verden de lever i anno 2013.

Det er en idrettspolitisk skam at Sepp Blatter fortsatt er den øverste lederen i FIFA. Mannen skylder troverdighet. Vi tør ikke å si at Blatter representerer en fotballmafia, for da blir det rettssak og baluba, men vi våger å hevde at han og hans mannskap har opprettet staten Grenseland. I denne herrenasjonen lever de side om side med IOC.

I dette Grenseland går allting an. Blant annet å la Qatar få VM i fotball i 2022. En oljesjeikstat uten fotballtradisjoner, kultur, anlegg og egnet infrastruktur. Qatar er rangert som fotballnasjon nummer 105 i verden, men de har det som Grenseland-myndighetene elsker, penger. Mye penger. Og, sjeikene kan derfor spytte inn det som trengs - for å betale seg til et mesterskap - og til å bygge flunkende nye anlegg. Fotballstadionene som garantert blir feiende flotte bygges nå av gjestearbeidere som blir behandlet elendig. Den britiske avisa The Guardian har vært eksemplariske i så måte med å avsløre hvordan gjestearbeiderne utnyttes på det groveste. Inntil nå med døden som utfall, for mange ganger.

Amnesty International er også høyt oppe på banen her. I rapporter fortelles det om gjestearbeidere som utsettes for brutale overgrep og tvangsarbeid. Blant annet er migrantarbeidere lurt til å binde seg til en arbeidsgiver så de ikke kan flytte eller bytte jobb eller danne fagforeninger. De er underbetalte og bor under kummerlige forhold.

FIFA-presidenten ble nylig presset til å ta opp dette med Qatars emir og Blatter lover nå at det skal bli orden i sysakene. Heldigvis har verken The Guardian eller Amnesty gitt seg, de avdekker stadig grove overtramp. Det fryktes at opptil 4000 arbeidere vil omkomme før VM-fotballen skal rulle i pluss 45 grader i Qatar. Vi kan da virkelig ikke sitte og late som at dette ikke angår oss?

Yngve Hallén spytt ut. Du representerer norsk fotball i FIFA. Vi vet at vi er en liten idrettsnasjonen som ikke preger internasjonal fotball, men Hallén er en gammel Arbeiderparti-politiker som vi ikke helt har gitt opp ennå. Han må si ordentlig ifra ved neste møte at FIFA ved å la Qatar få fotball-VM har vist seg fra sin aller verste side. Om det nytter? Nei, selvsagt ikke, men når historiebøkene nedtegnes er det bedre å kunne vise at vi hadde karakterstyrke og ryggrad enn at vi skålte for festtalerne.

Gerhard Heiberg er landets representant i IOC. Han har vi helt gitt opp. Om få måneder skal Russland ønske velkommen til Sotsji der vi håper på edle medaljer til Therese Johaug, Marit Bjørgen og Petter Northug. Folkefestnasjonen elsker gull i langrennssporet. Vi jubler og synger med på de få linjene vi kan av «Ja, vi elsker».

Neste år er det dessverre ingen grunn til å late som gull er gull. Russland som arrangør er et trist kapitel. Hos president Putin brytes også grunnleggende menneskerettigheter, og den relativt nye loven mot «homofil propaganda» vitner om myndigheter som ikke er egnet til å være en vertsnasjon for en hel vinteridrettsverden. Ettersom Heiberg & co. ikke makter å foreta seg annet enn å jatte med russerne, er det på tide å oppfordre utøverne, vi i pressen og supporterne til å rope: Nok er nok.

Vi har også flust med informasjon om at russiske myndigheter er bevisste sin arv etter kommunistregimets jernhånd ved at sensur og overvåking er i bruk. Journalister som forsøker å bedrive helt vanlig nyhetsarbeid blir stoppet og forfulgt, sist i så måte et team fra TV2.

I tillegg eier ikke russerne magemål. I et land der millioner av mennesker trenger mer brød og mindre sirkus, bruker myndighetene 350 milliarder kroner på noen ukers leik og underholdning kalt vinteridrett. Her har riktignok IOC reagert med en skjennepreken. Tenk på hva disse pengene kunne betydd av forbedringer i hverdagen for etterkommerne av Dostojevskijs «Forbrytelse og Straff».

God cupfinale, måtte det beste laget vinne og så buer vi mot idrettens pamper til de lytter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media