Forbrytersk god Denzel

Veldreid politifilm om lovløse lovmenn.

Når Denzel Washington først spiller skurk, er han planetens råtneste politimann og befinner seg riktig vel med det.

Til tider ser han nærmest ut til å more seg kostelig over å få eksellere i ondsinnet manipulasjon og utstudert råskap. Washington er også en så god skuespiller at hans Alonzo Harris, narkospaner uten sans for politiskolens velmente lærdom, er troverdig og et fascinerende skue.

Lovløshet

For anledningen er Ethan Hawke alias Jake Hoyt hans motstykke, en grønnskolling som får én dag på seg til å bevise at han kan overleve blant ulvene på gata. Ingen vil ha en sånn dag.

Som politifilm hører «Training Day» absolutt til de bedre, og hadde ikke det siste kvarteret artet seg som en amfetamininfisert chartertur med pistol, kunne den vært glimrende.

Antoine Fuqua har sans for tempo og dramaturgi, der han tar oss inn i strøk av Los Angeles beryktede for generell lovløshet, gjenger og stoffproblemer. Han har fått et godt manus av David Ayer, selv oppvokst i distriktet South Central og med intim kjennskap til korrupte, brutale polititjenestemenn. Ayer fikk ikke solgt manuset sitt, før en bande av lovens virkelige håndhevere ble tatt for omfattende misligheter.

Smart underholdning

Washingtons Alonzo har for lengst mistet troen på at normal justis fungerer i et beinhardt miljø. Han bruker våpen, knyttnever og bestikkelser i stedet for håndjern og setter sin nykommer på harde prøver. Før vår venn Hoyt vet ordet av det, må han røyke dop og begå mord for å vise seg verdig i et nett av lovløse lovmenn. Den ellers litt blodfattige Hawke står velspillende fram i kontrast til Denzel.

Fuqua lufter en del relevante spørsmål om moral, integritet og lovbekjempelse - riktignok mer aktuelle for amerikanske forhold enn norske. Men dermed er «Training Day» en smart actionthriller, med finurlig utlagte spor i forløpet.

UGREI PURK: Denzel Washington i sin første skurkerolle, politimannen Alonzo Harris. Ethan Hawke er hans motstykke Jake Hoyt, en naiv og ærlig purk.