Forbud mot å vise tysk kannibalfilm

Tysk rett mener «Rohtenburg» krenker kannibalen Armin Meiwes.

(Dagbladet.no): Fredag bestemte tysk rett at en film, som bygger på livet til den tyske kannibalen Armin Meiwes, ikke skal vises på tyske kinolerreter.

Forbudet kommer mindre enn en uke før filmen skulle hatt premiere. Dersom noen skulle bryte forbudet mot å vise den tysk-amerikanske lavbudsjettfilmen, vil de bli straffet med bot eller fengsel på inntil seks måneder.

88 overensstemmelser

Retten i Kassel mener filmen «Rohtenburg» krenker de personlige rettighetene til datateknikeren Meiwes (44), som opprinnelig kommer fra Rotenburg og går under kallenavnet «Kannibalen fra Rotenburg».

Under rettsforhandlingene kom det frem at det er funnet 88 overensstemmelser mellom livshistorien til hovedkarakteren i filmen og livet til virkelighetens kannibal.

Hovedrolleinnehaver Thomas Kretschmann har tidligere uttalt til tidsskriftet «Super Illu» at filmen er «fritt diktet opp» og at bare «enkelte fakta er hentet fra Meiwes\' historie», skriver magasinet Der Spiegel.

Risikerer livsstid

Drassaken mot den selverklærte kannibalen Meiwes ble gjenopptatt i Frankfurt i januar. Han risikerer fengsel på livstid for å ha drept og spist Bernd-Jürgen Brandes (42), mens han videofilmet hele seansen. Det makabre drapet skjedde i Rotenburg i 2001.

KANNIBALEN FRA ROTENBURG: Armin Meiwes har fått medhold i tysk rett om at filmen «Rohtenburg» krenker hans personlige rettigheter. Foto: EPA/Scanpix
KANNIBALEN FRA ROTENBURG: Armin Meiwes har fått medhold i tysk rett om at filmen «Rohtenburg» krenker hans personlige rettigheter. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

I januar 2004 ble Meiwes dømt til åtte og et halvt års fengsel for drapet. Men i fjor vår fastslo tysk høyesterett at dommen var for mild og at saken måtte opp på ny.

Saksøkt Rammstein

Meiwes kannibalhistorier har ikke bare inspirert filmskapere. Også det tyske rockebandet Rammsteins sang «Mein Teil» handler om han. Meiwes har også gått til søksmål mot Rammstein.

- Jeg føler meg brukt, har Meiwes tidligere uttalt.

<B>FØLER SEG BRUKT:</B> Kannibalen Armin Meiwes føler seg brukt av både filmskapere og rockere.