Ny leder: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke blande seg i hva menighetene gjør. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Ny leder: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke blande seg i hva menighetene gjør. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Religion og forkynnelse

Forbud mot forkynnelse er en dårlig idé

Personlig opplevde jeg at pastoren ofte spurte meg «om Jesus kommer tilbake idag for å hente sine, er du sikker på at du får bli med?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som Anders Torp påpeker har barn religionsfrihet ifølge barnekonvensjonen, men foreldre har også rett til å oppdra sine barn etter sin egen overbevisning. Her er det flere faktorer som må veies mot hverandre, og derfor er jeg uenig med Anders Torp om at en skal trekke statsstøtte og gjøre praksis av bl.a demonutdrivelse av barn ulovlig som han har ønsket tidligere.

Både Anders og jeg er oppvokst i strengt religiøse menigheter av samme kaliber. Pastorene i de forskjellige menighetene vi vokste opp snakker varmt om hverandre, og de er ofte å se på TV kanalen Visjon Norge som ledes av TV-pastor Jan Hanvold. Jeg deler også den oppfatningen Anders beskriver om at barn i slike miljøer ikke er frie barn.

Personlig opplevde jeg at pastoren min ofte spurte hele forsamlingen eller meg personlig følgende spørsmål: «Om Jesus kommer tilbake idag for å hente sine, er du sikker på at du får bli med?» Dette spørsmålet skremte selvfølgelig vettet av en 12-åring, tenk om Jesus skulle hente hele familien og jeg ble igjen alene her på jorden.

Men heldigvis fantes det en løsning for meg, nemlig å gjøre slik pastoren ba meg opp. Jeg vet hva frykt for helvete kan gjøre med et barn, og jeg er fast bestemt på at søndagsskolelærere ikke skal undervise barn om verken djevelen, demoner eller helvete. Men jeg mener Anders tar feil når han ønsker å sette rammer for dette ved bruk av statstøtten og lovverket. Jeg er heller ikke enig at Ropstad på grunn av sin kristne ståsted er inhabil for å løse disse utfordringene, snarere tvert imot. Problemer i kristne miljøer løses best opp ved at kristne selv tar initiativ til endring.

En skal tenke seg om både to og tre ganger før en foreslår å forby en religiøs praksis. Både fordi forbud mot forkynnelse skjer i land som Norge helst ikke skal sammenligne seg med, men jeg tror heller ikke det vil tjene noens hensikt, heller ikke de barna som jeg opplever at Anders ønsker å beskytte.

Helvetesforkynnelse til barn skjer heldigvis ikke ofte i Norge men det svært alvorlig i de tilfellene det skjer. Tro stikker dypt hos barn, og når troen fører til frykt kan det være traumatisk for alle, men spesielt for de yngste. Men vi har ingen gode eksempler på ytterliggående religiøs forkynnelse som vi har beseiret med forbud eller straff. Men det finnes svært mange eksempler på religiøsitet som har vokst frem tross forbud, hele kristendommen er et eksempel på det.

Jeg tror det offentlige skal ha mulighet til å undersøke menighetene våres, og spesielt følge opp hvordan barn har det i kirken. Menigheten Kilden på vestlandet opplevde at barnevernet gransket deres undervisning og fant kritikkverdige forhold.

Det førte til endring hvor menigheten til slutt tok avstand mot deres tidligere standpunkt, og beklaget offentlig. Destruktiv forkynnelse kan beseires men jeg tror dialog er det mest effektive middelet.

Kjell-Ingolf Ropstad er barne- og familieminister, men også tros- og livsynsminister og han nyter stor tillit i disse miljøene. Jeg vil spille ballen videre til nettopp han, for å starte en dialog med menighetene.

Ingen barn i Norge skal vokse opp med frykt for djevelen, demoner eller helvete, det er heller ikke viljen til den Jesus som jeg tror på!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer