Forbudet må ikke oppheves

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITISK TV-REKLAME: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) slo fast at sanksjonene mot den politiske tv-reklamen for Pensjonistpartiet i 2003 krenket ytringsfriheten. Det har fått mange til å hevde at reklameforbudet må oppheves. Noen mener til og med at forbudet er satt til side, og at det er fritt frem for politisk tv-reklame. Begge deler er å overdrive betydningen av dommen.

EMDs begrunnelse er at reklameforbudet medfører at bare partier som fatter redaksjonell interesse hos tv-kanalene, får tilgang til tv- mediet. Pensjonistpartiet, som ble viet liten redaksjonell oppmerksomhet, kunne derfor ikke forbys å kjøpe reklame. Så konkret er begrunnelsen. Den krever ikke at reklameforbudet oppheves. Tvert imot ville opphevelse bare gjort vondt verre for småpartiene.

I tillegg til å konkurrere med de store partiene om redaksjonell oppmerksomhet måtte de konkurrert økonomisk i kampen om reklameplass. Det er ingen grunn til å tro at de ville hatt større muskler i den kampen. Alle alternativer til dagens forbud innebærer betenkeligheter og utfordringer. Målet for regjeringen må være å komme EMDs uttalte bekymring i møte. Lenger trenger ikke regjeringen gå, og lenger bør den heller ikke gå. Regjeringens rolle må være å bevare systemet stortingsflertallet ønsker, så langt det er mulig innenfor rammene dommen setter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer