Forbudspolitikken er primitiv

Stadig flere stortingspolitikere foreslår legalisering, og stadig flere land mykner opp rusmiddelforbudet.

HAR LÆRT: «Det norske folk tok lærdom av forbudstida mot alkohol, og har siden folkeavstemningen i 1926 favorisert statlig regulering av rusmiddelet», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsbilde: Aleksander Nordahl
HAR LÆRT: «Det norske folk tok lærdom av forbudstida mot alkohol, og har siden folkeavstemningen i 1926 favorisert statlig regulering av rusmiddelet», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsbilde: Aleksander Nordahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et tilsvar til Minervas redaktør Nils August Andresen, skriver ledelsen i Actis. (tidl. Avholdsfolkets Landsråd) 9. desember at legalisering er uforenlig med den norske folkeviljen og at det undergraver fundamentet for den ansvarlige ruspolitikken.

Men det norske folk tok lærdom av forbudstida mot alkohol, og har siden folkeavstemningen i 1926 favorisert statlig regulering av rusmiddelet.

Det er god grunn til å være prinsipiell. Uavhengig av om majoriteten eller minoriteter bruker rusmidlene. Det eksisterer mange bevis på at rusmiddelforbud skaper utilsiktede konsekvenser som langt overgår den skade de enkelte rusmidler kan påføre mennesker og samfunn.

Det er konsekvensene av de gjeldende rusmiddelforbud som har fått Global Commission on Drugs, med sitt spekter av internasjonalt framstående aktører, til å levere en rapport til FN der det anbefales umiddelbar stans i krigen mot narkotika.

Stadig flere stortingspolitikere foreslår legalisering, og stadig flere land mykner opp rusmiddelforbudet. Norge har dessuten nedkriminalisert narkotika gradvis siden 80-tallet, og innført stadig flere hjelpetiltak overfor aktive brukere, uten protester fra folk utenfor Actis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.