DEBATT

Forbudt å filme på Karl Johan?

Forelegget mot Rødt-politikeren åpner for en livsfarlig praksis.

STERKT TILSTEDE: Politiet mobiliserte da den danske politikeren Rasmus Paludan fra det danske partiet Stram Kurs besøkte Selvstendighetspartiets valgbod i valgkampen. Men de ville ikke at andre skulle filme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STERKT TILSTEDE: Politiet mobiliserte da den danske politikeren Rasmus Paludan fra det danske partiet Stram Kurs besøkte Selvstendighetspartiets valgbod i valgkampen. Men de ville ikke at andre skulle filme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag møter Rødt-politiker Stig Berntsen i Oslo tingrett, tiltalt for å ha overtrådt politilovens § 5, hvilket betyr at han har unnlatt å etterkomme et pålegg fra politiet. Hva var politiets pålegg? Jo, torsdag 15. august, midt under valgkampen, ble Berntsen bedt om å slutte å filme en representant for Selvstendighetspartiet, som da befant seg ved partiets valgbod på Karl Johan.

I følge politiets forelegg fikk Berntsen også pålegg om å forlate Karl Johans gate i området mellom Slottet og Stortinget «ut kvelden», som det står i papirene.

Er det noe som skurrer her? Ja, mye. En ting er å utestenge personer fra et bestemt offentlig område over et langt tidsrom, mye lenger enn det uansett kunne være grunnlag for. Det som er minst like bekymringsfullt er dersom den begrunnelsen som er oppgitt i forelegget er den reelle begrunnelsen for å bortvise Berntsen.

Jeg var ikke på Karl Johan på det aktuelle tidspunktet, og tar forbehold om at det kan være poenger her jeg ikke har oversikt over. Men ut fra den informasjonen jeg har, gjennom lydopptak av samtalen mellom Berntsen og politiet og ut fra hva som er gjengitt fra politiets dokumenter i forkant av rettssaken, ser det imidlertid ut som om det faktisk er selve filmingen som politiet mener utløser bortvisningen av Berntsen – en bortvisning han altså nekter å etterkomme og som igjen utløser et forelegg på 8000 kroner, som han nekter å vedta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer