Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forbudt for barn

Filmselskapet UIPs klage på at filmen «Mumien vender tilbake» fikk 15 års aldersgrense, kan ikke behandles før i august. Da er filmen tatt av kinoplakaten.

«Mumien vender tilbake» har 11 års aldersgrense i Sverige, Finland og Danmark, 12 år i Storbritannia, og i opphavslandet USA har den en advarsel om uegnede scener for barn under 13 år.

I Norge hadde filmen premiere 18. mai, med 15 års aldersgrense. UIP påklaget vedtaket 30. mai. Filmtilsynet sto på sitt etter andre gangs behandling, og 11. juni gikk klagen til den nyopprettede Klagenemnda for film og videogram.

Fungerer ikke

Der blir den liggende til i august, fordi nemndas medlemmer har sommerferie. Men filmen går på kino i sommer, og UIP vil ikke ha noen nytte av at aldersgrensen eventuelt settes ned etterpå.

- Vi har ingen reell klagemulighet, nemnda fungerer i realiteten ikke. For dette vil skje igjen. Det er ofte bare noen få dager mellom at vi får sensuren på en film til den har premiere. Da må klagenemnda kunne tre sammen på kort frist, sier direktør Liv Jacobsen i UIP.

Hun har også vurdert å klage på 15-årsgrensen for «Lara Croft: Tomb Raider», men lar være fordi denne klagen også vil bli behandlet for seint til å få noen betydning for kinopublikum.

Tøvete

Lederen av klagenemnda, jusprofessor Geir Woxholth, mener Jacobsen skyter langt over mål med sin kritikk.

- Jeg fikk klagen dagen før jeg skulle ut i sommerferie og forsøkte å kalle sammen nemnda på én dags varsel. Det gikk ikke. Men det betyr ikke at klagenemnda ikke fungerer. Det er retorisk og tøvete å påstå det. Ellers i året hadde klagen blitt behandlet i løpet av ei uke eller 14 dager.

- Men om sommeren er klagenemnda i praksis stengt?

- Ja, i sommerferien er det problematisk. Men det er da ikke noe oppsiktsvekkende, for andre nemnder er heller ikke effektive i sommerferien.

Ingen garanti

Det er ingen klare regler for hvor raskt klagenemnda skal behandle sakene, ifølge forvaltningsloven skal det skje «så raskt som mulig». At de behandles etter at filmene har hatt premiere, i verste fall etter at de er tatt av plakaten, kan derfor skje igjen.

- Vi kan ikke gi noen garanti, det avhenger også av hvor raskt Filmtilsynet behandler sakene, sier Woxholth.

- Det er ofte liten tid fra vi får filmen til vurdering til den skal ha premiere, men det er beklagelig at klagene ikke behandles raskere, sier Torstein Storemyr i Filmtilsynet.

15 år: For å se Rachel Weiz i "Mumien vender tilbake" i Norge må man være 15 år, eller i følge med sine foreldre. I utlandet kan 11-åringer se den alene.Foto: FILMWEB
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling