FORBUDT KJÆRLIGHET: Homofili er forbudt ved lov i Kenya, derfor ble også denne filmen stanset. Vis mer

Anmeldelse: «Rafiki»

Forbudt kjærlighet i forbudt film

Varm film om et lesbisk forhold mellom døtrene til to politiske rivaler.

«Rafiki»

4 1 6

Drama

Regi:

Wanuri Kahui

Skuespillere:

Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva

Premieredato:

16. november 2018

Aldersgrense:

9 år

Orginaltittel:

«Rafiki»

«Fargerik påminnelse om homofobi.»
Se alle anmeldelser

FILM: Å slåss for kjærligheten mot alle odds er en historie like gammel som menneskeheten. Det som gjør den kenyanske filmen «Rafiki» bemerkelsesverdig, er at den viser kjærlighet mellom to jenter i et land der den slags er forbudt ved lov. Wanuri Kahuis film ble da også forbudt i Kenya like før den internasjonale premieren ved årets Cannes-festival.

Den er basert på boka til den ugandiske forfatteren Monica Arac de Nyeko, men handlingen er lagt til Nairobi. Der har den gutteaktige jenta Kena (Samantha Mugatsia) ambisjoner om å bli sykepleier – å prøve å bli lege er å stile for høyt for jenter – på tross av gjeldende mantra om at «en god kenyansk jente, blir en god kenyansk kone». Det står en frier klar i kulissene.

Lokalpolitikk

Kenas far stiller til valg som lokalpolitiker. Motkandidaten er en rik forretningsmann med mer avanserte ressurser til å drive valgkamp. Denne politikeren har også en datter, Zika (Sheila Munyiva), et fyrverkeri med rosa dreadlocks, fargerike kjoler og lakkerte negler. Hun er en slående kontrast til Kenas enkle T-skjorter, caps og rullebrett.

De to rivalenes døtre blir venner, og – etterhvert – også kjærester. Strøkets sladrekjerring, kioskeieren Mama Atim, er en kløpper i å observere stjålne blikk og forsiktig berøring. Hennes giftige tunge utløser et skred av reaksjoner styrt av både sosiale, seksuelle, politiske og religiøse fordommer.

Demoner og vold

Kena og Zika inngår en pakt seg imellom om at de aldri vil bli som foreldrene. De ungdommelige forsøkene på å skape en egen identitet som innebærer at de kan være sammen, møtes med brutalitet, fordømmelse, demonutdrivelser og rå, organisert vold.

«Rafiki» forteller historien om den forbudte kjærligheten uten særlig psykologisk dybde. Den er ikke desto mindre en fargesprakende påminnelse om rettigheter som i store deler av verden ikke er noen selvfølge. Den afrikanske popartisten Njoki Karus musikalske bidrag kler filmen.

.