Forbudt kjærlighet

Sårt og vakkert om forbudt kjærlighet mellom to cowboys i macho-land.

FILM: «Brokeback Mountain» er -   i tillegg å være en naturskjønn western -   en klassisk tragedie om forbudt kjærlighet og to elskende som ikke kan få hverandre.At den er bedre kjent som «homsecowboyfilmen» skyldes at regissør Ang Lee har våget å dra fram i lyset et forhold som i mange andre western- og kompisfilmer bare har vært antydet i underteksten. I «Brokeback Mountain» er heller ikke de to cowboyene klare til å stige ut av noe skap etter å ha tilbrakt sin første natt sammen; de er i hvert fall ikke «queer», eller skeive, som det heter i våre dager.

Sauegjetere

Dette er 1963 i tjukkeste macho-land. Ennis Del Mar (Heath Ledger) og Jack Twist (Jake Gyllenhaal) er to arbeidsløse 19-åringer som tar sommerjobb som sauegjetere på Brokeback-fjellet i Wyoming. En skal passe leiren, den andre følge sauene på beitet. Det er ensomt, det er kaldt, og en natt befinner de seg i hverandres armer.Den forsiktige utviklingen av dette kjærlighetsforholdet er vakkert skildret i Annie Proulx\' novelle og nydelig ivaretatt av Ang Lee. Jake Gyllenhaal spiller den mest utagerende av de to gutta. Han er rodeo-cowboy, vågal og nysgjerrig. Heath Ledgers rollefigur er i utgangspunktet så innadvendt at han knapt viser ansiktet under hattebremmen. Gradvis åpner de seg for hverandre, forteller om bakgrunn og framtidsdrømmer. Ennis skal gifte seg med barndomskjæresten, Jack skal ut og temme hester og okser på rodeo.

Fisketurer

De er to vanlige cowboys som koker bønner over leirbålet, drekker whisky og lekeslåss på guttevis. At knuffingen blir til røffe kjærtegn fortoner seg som en helt naturlig utvikling, også for de to, men ikke for rancheieren som spionerer grøssende på dem. Homofobien i dette universet er altoverskyggende. Når sommeren er over, forsvinner de to hver til sitt. Ennis gifter seg og får to barn. Jake gifter seg også og går inn i svigerfarens business. Men de gjenopptar kontakten og drar på årlige «fisketurer» til Brokeback-fjellet.

Poetisk

De to vil forskjellige ting med forholdet og med livene sine. Ingen av delene er særlig forenlig med et harmonisk liv i de rurale delene av USA på 1960- og 70-tallet. Dette er historien om den umulige kjærligheten, under gitte omstendigheter kunne det vært to av ulik rase, her er det to av samme kjønn.Det som gir historien et ekstra anstrøk av poesi er nettopp den tradisjonelle westernsettingen, spekket med maskuline symboler. Ang Lee, mannen med et spenn i repertoaret som omfatter både «Fornuft og følelser» (1995) og «Snikende tiger, skjult drage» (2000), lager her den ultimate western med kineserens blikk for rolige naturbilder -   fjellet og snøen. I denne konteksten vever han så inn en kontroversiell kjærlighetshistorie som er likefram fortalt. Effekten er slående. At både filmen og regissøren ble belønnet med Golden Globe-priser tidligere denne uka er høyst fortjent. Bare vent til Oscar-utdelingene!