Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forbudte filmer

Vet du hvilke filmer vi snakker om? Ta ukas filmquiz.

(Dagbladet.no) Det er en stund siden filmsensuren satte dagsorden i media, men en lang rekke filmer har blitt sensurert i Norge. Filmene har enten blitt totalforbudt eller blitt klippet om for å tilpasses Norsk lov.

Medietilsynet har en lang, lang liste over filmer som er eller har vært forbudt her til lands.

- Den siste filmen som ble forbudt å vise på kino i Norge var «På farlig grunn» med Steven Segal, sier Berit Andersen, filmsakkyndig i medietilsynet. Hun forklarer at det er på grunn av den rå volden i filmen.

«Sansenes Rike» fra 1976 ble forbudt i 1999, men vedtaket ble opphevet i klagenemda i 2001, sier Andersen og viser til vedtaket fattet av Statens Filmtilsyn, 23 april 1999

«Filmen kan ikke godkjennes for visning i næring, fordi den krenker sømmelighet. Gjennomgående skildres nærgående seksuelle handlinger, delvis med fokus på kjønnsorganer, og delvis seksuelle skildringer av sadomasochistisk karakter som ender med drap».

25. januar 2001 opphevet klagenemda forbudet med følgende begrunnelse:

«Nemnden vil endlig vise til de rettslige premisser anført foran i pkt 2.1, som ikke levner noen tvil om at forannevte momenter om filmens kunstneriske kvaliteter er relevante og sentrale ved en vurdering av filmen.

Nemnden er etter dette kommet til at filmen Sansenes rike ikke krenker sømmelighet (og heller ikke strl § 382), jfr film og videogramloven § 4 annet ledd. Den kan dermed lovlig vises i næring
».

Berit Andersen forteller at medietilsynet ikke lenger kan forhåndskontrollere filmer som skal ut på kino- og DVD-markedet, men at distributøren har etterfølgende straffeansvar dersom filmen bryter med norsk lov.

Medietilsynet foretar ikevel stikkprøver av DVD-er som er på markedet og kan forby filmer som er for voldelige eller har pornografisk innhold.

Klarer du dagens filmquiz er du med i trekningen av det Dagbladets anmelder Eirik Alver kaller for «intelligent underholdning fra øverste hylle», nemlig sesong to av TV-serien «Weeds».

Trenger du hjelp med konkurransen?

• Her er Dagbladets anmeldelser av nye kinofilmer, der du også kan se trailere.

• Her er våre dvd-anmeldelser

VINN SESONG TO AV «WEEDS»: «Weeds» er farlig vanedannende, mener Dagbladets anmelder Eirik Alver.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media