Forbudte følelser

«En særdeles god og gripende roman om morskjærlighet, fødselsdepresjon og om å miste et barn.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Helene Uri viste med sine to første romaner, «Dyp rød 315» (2001) og «Honningtunger» (2002), at hun har en særegen evne til å skildre kvinners kompliserte tanke- og følelsesliv: motsetningene, de små nyansene, perfeksjonismen og de sterke driftene. Denne evnen slår ut i full blomst i hennes tredje roman, «Engel av nylon», hvor Uri med imponerende kløkt og følsomhet problematiserer morskjærligheten.

Uten morsgen

Bernt og Beate er et på alle måter vellykket og lykkelig par i trettiåra. Alt er akkurat som det skal være. Helt til deres første datter kommer til verden og Beate får en forferdelig hemmelighet å bære på og skjule: «Med ett visste jeg det: Jeg mangler morsgen. Jeg er en middels pen, middels begavet kvinne. Normalt utrustet. Frisk og sunn, med ett unntak: Jeg er født uten det genet som gjør at kvinner med barn føler morskjærlighet.»

Lidelse

Beate - forstår vi i løpet av fortellingen - er betydelig mer enn middels pen og middels begavet. Hun elsker nok kanskje barnet sitt også. Men hun blir rammet av fødselsdepresjon, en alvorlig og tabubelagt lidelse som rammer overraskende mange nybakte mødre. Lidelsen stikker kvinnen i kjernen av hennes identitet, i kjernen av alt det en kvinne skal være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer