KOMMENTARER

Forbudte følelser

Kjære, norske artister. Ikke snakk mer om det banale privatlivet deres. Vi vil heller høre om noter og sånn.

ETTERTRAKTET: Susanne Sundfør er en av Norges mest populære artister. Vi intervjuet henne om produsentrollen, feminisme, inspirasjonskilder og - skrekk og gru - kjæresterier. Foto: Anders Grønneberg
ETTERTRAKTET: Susanne Sundfør er en av Norges mest populære artister. Vi intervjuet henne om produsentrollen, feminisme, inspirasjonskilder og - skrekk og gru - kjæresterier. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Å skrive om musikk er som å danse om arkitektur». Det berømte Frank Zappa-sitatet kan brukes til så mangt. Denne uka er det fristende å si at musikkviter Audun Molde vil at norske artister skal gjøre sitt beste for å gjøre musikkjournalistikk så ubegripelig og abstrakt som mulig.

Molde er nemlig lei av å lese om musikeres personlige fortellinger i lanseringsintervjuer, og oppfordrer dem til en kollektiv «samlivsbrudd-/sykdom-/ny kjæreste»-medielanseringsstreik. I et innlegg på nettstedet Ballade.no vil han heller ha dem til å fortelle om «soundet, instrumentasjonen, akkordrekkene, melodilinjene, formstrukturen, programmeringen, ideer fra film og spill, inspirasjon fra musikkhistorien».

Underforstått: ikke gjør det lett for folk. Å «bjuda på» er fy-fy, tarvelig, uverdig. Molde er til daglig respektert leder for bachelorprogrammet i populærmusikk på Westerdals, men akkurat i dette tilfellet gjør elevene klokt i å ikke følge lærerens råd.

Heldigvis for oss alle handler musikk om noe mer enn form. Musikk handler om følelser, som på toppen av det hele kan manes fram av både lyden og tekstene. Det er en av de mest umiddelbare og tilgjengelige kunstuttrykkene vi har, som på sekunder kan sette oss i en tilstand av, ja, alle disse klisjeordene: lykke, melankoli, oppstemthet etc. Høstens store hit, OnklP og de Fjerne slektningenes «Styggen på ryggen» har fått folk til å grine om kapp - i tekstform - på sosiale medier (Zappa kunne sikkert formulert det bedre).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer