Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Striden om Innovasjon Norge:

Forbudte tanker?

Anita Krohn Traaseth har påpekt det åpenbare. Det kan straffe seg i norsk politikk.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør for Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth har vært en markant figur. Aftenposten har avslørt at hun var i ferd med å bli avskjediget av styret, men at Torbjørn Røe Isaksen skal ha grepet inn for å stoppe prosessen, noe som har ført til styrelederens avgang.

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Dette har utløst en debatt om Høyres detaljstyring av statlige styrer. Men minst like oppsiktsvekkende er den utløsende årsaken til at Traaseth var på tynn is: Hun våget å kritisere oljebransjen.

Det kan selvfølgelig være mange grunner til at Traaseth har havna i klinsj med styret. Hun har vært en synlig og frittalende sjef. Aftenposten erfarer at deler av styret mente at «begeret var fullt» da Krohn Traaseth skreiv en kronikk i Aftenposten der hun påpekte at Norges oljeproduksjon og klimapolitikk må henge sammen, og at status quo er at vi er i en «strutseposisjon».

Vi later som ingenting, mens resten av verden oppfatter oss som et paradoksalt land, som både har en aggressiv oljepolitikk i Arktis, er storeksportør av olje og gass, og forsøker å belære resten av verden om klima- og miljøpolitikk.

Om det stemmer at det var dette som var dråpen, er det mildt sagt oppsiktsvekkende. Oljebransjen er hovedgrunnen til at norske utslipp har økt siden 1990. Det er den største enkeltkilden til klimagassutslipp i Norge.

Vår eksporterte olje er også Norges soleklart største bidrag til klimautslipp i utlandet, med over en halv milliard tonn CO2-utslipp i året. Gang på gang har norske politikere måttet forskyve eller avlyse klimamål fordi oljebransjen har bidratt til økende utslipp.

Allikevel var det altså dypt kontroversielt at lederen i Innovasjon Norge påpekte det åpenbare. Tok Næringsdepartementet opp denne kronikken i foretaksmøte med Innovasjon Norge? Og hva i denne kronikken var det egentlig styret reagerte på?

At vi bør snakke om omstilling? Det samme sier jo Erna Solberg. At Statoil skal satse på havvind? Det gjør de jo allerede. Eller at pressen bør skrive mer om nye virksomheter som bidrar til det grønne skiftet? Var det provoserende at Traaseth oppfordra oss til å skryte mer av Statoil?

Ingenting av dette burde være brannfakler i Norge i 2018. Men det sier mye om oljebransjens manglende argumenter og manglende selvsikkerhet at det kan oppfattes sånn.

At norsk oljepolitikk ikke henger sammen med klimapolitikken, og at dette gir Norge et imageproblem, er ikke en kontroversiell mening, det er et ubehagelig faktum. Men dette klarer tydeligvis hverken styret i Innovasjon Norge eller pressen å anerkjenne. Selv Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle oppfatter dette standpunktet som et overtramp. Traaseth burde være «næringsnøytral», mener han.

Men betyr det at man må være nøytral i valget mellom fakta og fiksjon, og mellom oljebransjens grønnvasking og statistikken og forskningens klare budskap? Denne prosessen viser i det minste at Traaseths hovedpoeng var korrekt: Norge er i en strutseposisjon i olje- og klimapolitikken.

Nåde dem som trekker hodet opp av oljesanda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!