DEBATT

Debatt: Helse og miljø

Forby fluor i skismøring

Prisen for god glid er høy: Skiforbundets bekymring for kontrolltiltak må ikke gå på bekostning av helse, miljø og folkeidretten.

BRØKDEL: Det finnes trolig rundt tre tusen forskjellige fluorstoffer på markedet. Bare en brøkdel er tilstrekkelig utredet med hensyn til mulige skadevirkninger, skriver leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Framtiden i våre hender
BRØKDEL: Det finnes trolig rundt tre tusen forskjellige fluorstoffer på markedet. Bare en brøkdel er tilstrekkelig utredet med hensyn til mulige skadevirkninger, skriver leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På sitt møte i dag, 13. oktober, skal Skiforbundet vurdere et forbud mot fluorholdig skismøring i renn for barn og ungdom. Et forbud vil ha en sterk signaleffekt, og kan åpne for et forbud i FIS. Men tør de?

Fluorstoffer i skismøring er miljø- og helseskadelige. Når de er sluppet ut i naturen, blir de værende lenge. Stoffene brukes i mange produkter på grunn av vann- og fettavstøtende egenskaper, og har blitt gjenfunnet i luft, vann, dyr, planter og mennesker over hele verden.

Noen av stoffene kan føre til fosterskader hos pattedyr, skader på indre organer og virke kreftframkallende ved gjentatt eksponering.

Skismørere rapporterer om helseplager etter preparering av ski. Det finnes trolig rundt tre tusen forskjellige fluorstoffer på markedet. Bare en brøkdel er tilstrekkelig utredet med hensyn til mulige skadevirkninger.

Prisen for god glid er høy, også for lommeboka. En boks fluorpulver koster opptil 1600 kroner og rekker bare til fire-fem par ski. Barn ned i sju-åtteårsalder går med fluor under skiene. Dyrt utstyr og dyr smøring er i strid med skisportens ønske om å være en inkluderende folkeidrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer