HELSEFARLIG: Heroin bør helsemerkes, mener Einar Hagvaag. På én av flere klistrelapper bør det stå: «Dette heroinet må ikke nytes i nærheten av barn!» Kanskje bør man tilføye: «Bruk av heroin mens De ammer er fryktelig farlig.» Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl
HELSEFARLIG: Heroin bør helsemerkes, mener Einar Hagvaag. På én av flere klistrelapper bør det stå: «Dette heroinet må ikke nytes i nærheten av barn!» Kanskje bør man tilføye: «Bruk av heroin mens De ammer er fryktelig farlig.» Illustrasjonsfoto: Jacques HvistendahlVis mer

Forby heroin!

Forbud mot røyking? La oss først forby heroin.

Forbud mot røyking i friluft? Ja, det er et naturlig steg videre fra røykeloven til det paradisiske samfunnet, alle gode menneskers mål. Men jeg tror vi må ta det steg for steg. La oss først forby heroin.

Vi kan begynne med helsemerking. Noen vil gå forsiktig fram med et klistremerke på alt heroin påskrevet: «Heroin kan alvorlig skade Deres helse.» Høflig form brukes for å ikke støte brukere i Holmenkollåsen og dermed avlede hovedbudskapet. Men jeg tror vi bør gå litt hardere til verks: «Heroin kan føre Dem lukt til helvete!» Med utropstegn for å understreke alvoret. Og så må vi tenke på barna. På én av flere klistrelapper bør det stå: «Dette heroinet må ikke nytes i nærheten av barn!» Kanskje bør man tilføye: «Bruk av heroin mens De ammer er fryktelig farlig.»

Samtidig bør vi helsemerke engangssprøyter: «Denne sprøyta kan riktignok redde Deres liv, men den kan også gjøre Deres liv uutholdelig ved uvettig bruk.»

Noen vil nok spørre: Hvem skal foreta denne helsemerkinga? Jeg tror politiet har best greie på dette. En lov bør pålegge alle heroinlangere å gå til politi eller lensmann for å få påført advarslene før de selger stoffet. Da får vi offentlig styring med uvesenet.

Så kan vi vedta et forbud mot heroin, ute som inne. De mest ytterliggående vil nok foreslå å skrive forbudet inn i Grunnloven, sånn for å gi det ytterligere tyngde. Tanken er god, bevares, men det tar så lang tid å endre Grunnloven. Den er dum sånn.

Fra det heroin-frie samfunnet kan vi ta noen ytterligere steg mot røykinga. Vi har kommet langt med helsemerking allerede. Bildene av ødelagte lunger er deilige. Neste steg bør være et påbud om å se en video på mobiltelefonen av dødskampen til en døende røyker før man tar en røyk.

Så bør det komme et fullstendig forbud mot å røyke, overalt, også i romskip. Jeg er prinsipielt imot dødsstraff, men etter hvert kan vi trappe opp straffen til livsvarig.

Og mens jeg har ordet: Bør vi ikke helsemerke økser? Mange mordere forstår ikke hvor farlige de er. Økser bør merkes: «Kan hogge ved, men også kløyve skaller.»