Debatt: Oslo Pride

Forby politiske partier i Pride-paraden

Støre må gjerne gå i Pride, han må gjerne gå med så mange roser han bare vil, men må han bruke den til promotering og politisk spill?

PRIDE-PARADEN: Jonas Gahr Støre er veldig imponert over oppmøtet, men mener at det er plass til én til i toget. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo Vis mer
Meninger

Jeg skal ikke nekte for at jeg smilte bredt første gang jeg fikk se bilder av en dansende Jonas Gahr Støre, side om side ved en ganske svett Raymond Johansen. Men etter hvert som flere og flere medier delte bilder og videoer fra det som først virket impulsivt og ekte, føltes det hele mer og mer falskt.

Selvsagt var det planlagt. Selvsagt hadde Arbeiderpartiet ryddet plass rundt de to politiske lederne så de var godt synlige for publikum langs løypen, med innleide cheerleadere som backup-dansere. Og selvsagt brukte Støre hver eneste mulighet han hadde til å påpeke ovenfor pressen at han i motsetning til Ropstad, gikk i Pride. Og overskriftene fikk han.

Stuntet til Arbeiderpartiet belyser et problem. Bør egentlig politiske partier få bruke paraden til å promotere seg selv, bør partier få bruke paraden i politisk spill? Er det virkelig under Pride-paraden Støre skal springe rundt og dele ut roser?

På andre siden av spekteret finner man KrFU som opplevde å bli buet på langs løypen. De ble på mange måter et uheldig offer for nettopp denne partipolitiseringen av Pride. Sinnet og frustrasjonen mot Ropstad er i utgangspunktet forståelig, selv om reaksjonen virker pubertal og barnslig. Men unge KrFU-ere er ikke fienden, de er ikke problemet. I stedet fikk de kjenne på problemet: Hva som skjer når partipolitiske konflikter kommer i veien for Pride.

OSLO: Strålende vær og solid oppmøte gjør Pride til en fantastisk fest for mange. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo / Kristoffer Løkås Vis mer

Nestleder i KrFU Edel-Marie Haukeland ble intervjuet av VG og sa blant annet følgende: «For enkelte koster det mye å møte opp. Jeg synes heller man skal ta vare på kristne skeive. De får tyn fra alle kanter. De står i et krysspress fra det religiøse miljøet som mener de ikke burde være der, og fra storsamfunnet som mener de ikke gjør nok og stempler dem som homohatere.»

Politiseringen av Pride fratar oss en del nyanser. Selvsagt finnes det skeive i KrF, og jeg kan vanskelig tenke meg noe verre enn å være skeiv KrF-er, møte til Pride-paraden og oppleve å bli buet på.

Dagens Næringsliv kunne nylig fortelle at Oslo Pride nå har begynt å kreve en avgift fra bedrifter som ønsker å promotere seg selv i paraden. Det er veldig bra, for Pride er i ferd med å ligne mer og mer på en reklame-caravan. Men denne avgiften kreves ikke av politiske partier, selv om de i vel så stor grad som bedrifter bruker Pride til selvpromotering.

Men i stedet for å avgiftsbelegge politiske partier, bør man heller forby dem. Støre må gjerne gå i Pride, han må gjerne gå med så mange roser han bare vil, men kan han ikke da i stedet for eksempel gå med Skeiv Ungdom og promotere det fantastiske arbeidet de gjør?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.