- Forby svartebørs

Forbrukerrådet vil svært gjerne stoppe svartebørsfirmaene og forstår ikke politikernes manglende vilje til å gripe inn.

I går skrev Dagbladet om hvordan artisten Morten Abel og hans management, Stageway, la ut ekstra billetter til Abels konserter i Oslo Spektrum, for å forsøke å demme opp for svartebørssalget av billetter.

Artister og konsertarrangører ser på denne omsetning som lureri, og vil gjerne stoppe det. De er ikke aleine.

- Vi forsøkte oss hos Justisdepartementet siste gang i 2000, men verken de eller Arbeids- og administrasjonsdepartementet ville vurdere lovforbud. Daværende administrasjonsminister Jørgen Kosmo uttalte at det ikke bør fastsettes regler som begrenser muligheten for videresalg av billetter. Vi i Forbrukerrådet og arrangørene har liten forståelse for et slikt standpunkt, sier juridisk rådgiver Jon Andreas Lange.

Skuffet

- Vi er skuffet over at man tillater noen få å tjene seg rike på å ødelegge markedet for populære arrangementer.

- Vi blir ikke kvitt dette problemet før det blir et forbud. Et forbud kan være vanskelig å håndheve, men det vil i hvert fall være et viktig signal og lage mye trøbbel for de største aktørene. Danmark og Nederland har hatt gode erfaringer med forbud mot organisert svartebørssalg, sier Lange.

- Det er tillatt å kjøpe billig og selge dyrt. Et lovforbud vil være vanskelig å håndheve, sier Ørnulf Røhnebæk i Justisdepartementet og spiller ballen over til arrangørene.

- Dersom de trykker kjøperens navn på billetten, som under fotball-EM i 2000, løser problemet seg. Forbyr man slikt salg, vil det dukke opp rubrikkannonser i avisene med billetter til salgs.

- I Danmark ble man kvitt de store aktørene. En av dem flyttet til Norge. Det sier litt?

- Ja, men de som selger billettene, må begynne å navne dem, eller selge billettene utelukkende i døra.

- Kan man vurdere en prøveordning med et forbud?

- Alt er mulig, men dette bør arrangørene sjøl gjøre noe med. Nå har vi opphevet prisreguleringen på de fleste andre områder, skal vi innføre prisregulering her? slutter Røhnebæk.

Brev til Valgerd

Norges Fotballforbund, NFF, har flere ganger forsøkt å komme svartebørshaiene til livs.

- Nå forsøker vi å oppnå en dialog med kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland for å diskutere hvilke midler man kan bruke for å få en slutt på virksomheten. Vi har tidligere foreslått et lovforbud, som de har hatt gode erfaringer med i Danmark, sier informasjonssjef Roger Solheim i NFF.

Han har invitert Svarstad Haugland til et møte med sikte på å finne ut hva man kan gjøre med svartebørssalget.

- Jeg har også bedt om at Justisdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og Politidirektoratet deltar, sier Solheim.

LOVLØST MARKED: Svartebørssalg av billetter kan være en gullgruve for dem som vet å utnytte muligheten. Her fra kaoset utenfor hitAwards i 1998.