Forby vikarbyråer!

Mener Rød Ungdom.

Oslo  20110224.
Inngangspartiet til Adecco sine lokaler i Univeristetsgaten 10 i Oslo torsdag.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Oslo 20110224. Inngangspartiet til Adecco sine lokaler i Univeristetsgaten 10 i Oslo torsdag. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

Norge, 1920: Arbeidsfolk stiller daglig opp utenfor fabrikkportene og ber om jobb. De som kan jobbe raskest til lavest lønn, får oppdraget. De som ikke får jobb, må reise hjem til skuffede koner og barn. Det er heldigvis lenge siden. Tiden da folk sto «med lua i handa», er over. Eller?

Norge, 2011: Unge på jobbjakt stiller opp hos vikarbyråene og ber om jobb. De som jobber raskest og klager minst, får oppdraget. Da er dagens inntekt sikret, og penger til husleie er i boks. De som ikke får jobb, må reise tomhendte hjem, uvitende om det samme vil skje i morgen. Dette er realiteten i vikarbyråene.

Alle har det selvfølgelig ikke sånn. Likevel kan vi ikke overse hva som har blitt avslørt de siste ukene: Arbeidslivet er i ferd med å få seg et B-lag.

Vikarbyråene selger seg som et godt tilbud til dem som ønsker fleksibilitet. Men fleksibiliteten går først og fremst én vei: byråene kan velge når du får jobbe. Har de ikke et oppdrag til deg, blir det ingen lønn den dagen. Det er dette Adecco kaller frihet. Mange av vikarene kaller det stress. Derfor er det heller ingen overraskelse at ansatte på midlertidige kontrakter er overrepresentert blant dem med psykiske belastninger.

Adecco har svart kritikken med arroganse. De kjenner seg ikke igjen, og mener de lønner godt. Det er delvis rett. Noen i Adecco tjener godt, og er nok veldig fornøyde. Daglig leder Anders Øwre-Johnsen tjente for eksempel 2,8 mill i 2009. En vikar fra Adecco må derimot jobbe fulltid året rundt i 12 år for å tjene inn det samme.

Allerede 1. mai 2008 brukte Jens Stoltenberg arbeidernes dag på å love kamp mot useriøse vikarbyråer. Men Jens har misforstått: Problemet er ikke at noen vikarbyråer er useriøse. Vikarbyråer i seg selv er useriøst. Så lenge de finnes, vil de alltid utnytte de svakest stilte i jobbkøen.

Fram til 2000 var vikarbyråer med minimale unntak forbudt. Så vidt jeg husker, fikk folk seg jobb også før den tid. De trengs med andre ord ikke. Vi må innse at det var en tabbe å la private selskaper profittere på ubalansen i arbeidsmarkedet. Det er på tide å innføre forbudet igjen.