Forbyr nys og hoste

Festspilldirektør Bergljot Jonsdottir er en myndig dame. Nå legger hun seg ut med naturkreftene og ber allergikere og forkjølte konsertgjengere holde seg hjemme.

Har du prøvd å kvele et nys i rask anmarsj? Eller ikke kremte og hoste når det klør som verst bakerst i halsen? Under slike omstendigheter forventer festspilldirektør Bergljot Jonsdottir i Bergen at betalende publikummere sitter pent og pyntelig og holder munn.

Lørdag ble det for mye for den sindige islendingen. En kaskade av host og hark, rennende neser, snufsing og harking ødela konsertopplevelsen da Randi Stene og Det norske kammerorkester gjestet Grieghallen.

- Alminnelig høflighet og omtanke for andre tilsier at slikt gjør man ikke, sier Jonsdottir til Bergens Tidende.

- Folk som er forkjølet eller plaget av høysnue og liknende, bør vite at de ikke har noe i en konsertsal å gjøre, slår hun fast.

Til tårer

Selv beretter festspilldirektøren at hun mang en gang har sittet med tårer i øynene under en konsert, ikke alltid på grunn av kunstopplevelsen.

- For å stoppe et nys klemmer jeg fingrene fast mot noen punkt på nesen, det pleier å hjelpe. Hosten går det an å holde ganske lenge, om nødvendig helt til du begynner å gråte. Jeg velger heller det fremfor å ødelegge en konsert. Tårene mine har strømmet mer enn en gang på konserter, det handler om selvkontroll, sier direktøren.

Én ting er ødelagt konsertopplevelse for musikere og publikum noe helt annet er vanskelige opptaksmuligheter. Festspillene og NRK skal ha lagt et betydelig arbeid og mye penger på opptak under kammerkonserten lørdag - forgjeves.

- NRK og Festspillene har satset penger på å få til et best mulig opptak av Det Norske Kammerorkester. Dette skulle brukes til å profilere DNK og Norge som kulturnasjon i utlandet. Nå vet vi ikke om opptaket kan brukes i en slik sammenheng. Jeg tror ikke folk er klar over lydstyrken i et host eller nys, men det utgjør ganske mange decibel, slår hun fast overfor Bergens Tidende.

MYNDIG:</B>Festspilldirektøren demonstrer her ikke hvilket nesegrep som stanser nysing