- Førde har null autoritet

Alf R. Jacobsen forventer at kulturminister Ellen Horn griper inn og stanser omstillingsprosessen i NRK inntil ny kringkastingssjef er på plass. - Einar Førde og hans stab har null autoritet internt, sier Brennpunkt-redaktøren.

- Folk er redde og rasende. Vi har en ledelse uten troverdighet, sier en forbannet Alf R. Jacobsen til Dagbladet.

Han er slett ikke enig med dem som påstår at det ikke haster med å få ny sjef på plass.

- Det er opprørsstemning i korridorene. Kulturpersonligheten som skal overta etter Førde, må komme i posisjon raskt. Situasjonen er skandaløs og kan ikke fortsette. Et stort flertall av oss føler at staten er i ferd med å svikte bedriften og de idealer den er tuftet på. Nå må Ellen Horn gripe inn og bevise at vi tar feil.

Alf R. Jacobsen, nyss hjemkommet fra helsereise i Hellas, bobler over av et engasjement kjent fra Brennpunkt-sendingene. Denne gangen er harmen og de krasse ordene rettet mot egen toppledelse.

- Einar Førde har sittet på oppsigelse i snart ett år. I denne perioden har han drevet fram en omstillingsprosess som inkluderer splitting av produksjon og kringkasting, samt bimediale løsninger. Dette er kontroversielt, og tar ikke hensyn til at blant andre BBC er på full retrett fra den strategien NRK nå kopierer.

- For å hindre dette i å utvikle seg til en enda større katastrofe er det helt avgjørende at omstillingsprosessen stanses inntil ny kringkastingssjef er på plass. Den nye NRK-sjefen må få et visst spillerom, ikke bare bli satt til å gjennomføre allerede fastlagte planer. Da blir jo jobben uinteressant, sier Jacobsen.

Han tror mangel på handlefrihet er en av hovedårsakene til at potensielle NRK-ledere vegrer seg for å ta utfordringen. Rekrutteringsjobben ble til slutt så vanskelig at styreformann Torger Reve måtte gå.

Flere kilder i NRK forteller nå om et gryende grasrotopprør. Ansatte ser organisasjonen gå i oppløsning, mens styret tilsynelatende leter etter en økonom til å ta over styringen.

I går gikk en gruppe mellomledere sammen om å forfatte et brev til statsråd Ellen Horn. Brevet sendes antakelig i dag. Budskapet er klart: Rydd opp!