Førde klar for duell

I dag kan NRK-framtida avgjøres. Kampen står mellom NRK-sjef Einar Førde, som vil overlate et ferdig omorganisert NRK til sin etterfølger, og styreformann Kåre Willoch - som er skeptisk til Førdes hastverk.

Før var de politiske rivaler på Stortinget . På dagens NRK-styremøte må Førde overtale både Willoch og NRK-styret, hvis han skal rekke å sette sin plan om et nytt og moderne NRK ut i livet.

Mektig rolle

Kort fortalt vil Einar Førde opprette en ny og mektig stilling som «kringkaster», der han ønsker seg nåværende fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas i sjefsstolen.

Går det som Førde vil, får Bjerkaas herredømme over alle sendeflater i NRK.

Kringkasteren skal i framtida bestemme over både radio og fjernsyn. Slik skal både den interne konkurransen økes, og skillet mellom mediene viskes ut. I dag er det for eksempel underholdningsavdelingen som i praksis råder over store deler av lørdagskvelden. I framtida vil de måtte stille seg i kø sammen med de andre avdelingene, med sine forslag om hvordan sendeflaten kan brukes.

Den nåværende radiodirektøren, Tor Fuglevik, skal få ansvaret for digitalfjernsyn og nettsatsingen i det nye selskapet NRK Futurum.

Prestisje

Dette er Førdes plan, og han legger hele sin prestisje i å gjennomføre den før han forlater NRK i løpet av det neste året.

Spørsmålet i dag er om Willoch vil bli med på et løp som vil gi Førdes etterfølger en ferdig omorganisert organisasjon i fanget, med de bindinger det fører med seg.

- Blir det en problematisk avgjørelse i dag, Kåre Willoch?

- Det var et ladet uttrykk. Det blir i alle fall en diskusjon om organisasjonsplanene, var alt Willoch ønsket å si til Dagbladet i går. Men det er ingen hemmelighet at Willoch stiller seg svært skeptisk til Førdes hastverk. Det har han tidligere ytret offentlig.

Utsatt

Behandlingen av Førdes forslag til omorganisering skulle egentlig vært gjort på et styremøte i januar. Avgjørelsen ble utsatt til i dag, etter påtrykk fra blant andre fagforeningene i NRK, som mente at Førdes planer var for detaljerte.

DUELL: Kåre Willoch og Einar Førde kan avgjøre NRKs fremtid i dag.