- Førde skader NRK

Kringkastingssjef Einar Førde skader samarbeidet mellom NRK, styret og eierne, mener journalistleder Eva Stabell.

Journalistene i NRK er oppgitt og undrende til Einar Førdes råkjør mot eierne, kulturminister Ellen Horn og NRK-styret.

Til Dagens Næringsliv i dag sier Førde at kulturminister Ellen Horn burde ha kastet hele NRK-styret. For få dager siden sa han til Aftenposten at eierskapet burde flyttes til Næringsdepartementet, fordi Kulturdepartementet ikke har nok tyngde.

Burde holdt kjeft

- Uforståelig og unødvendig, sier lederen for journalistenes fagforening NRKJ, Eva Stabell.

- Einar Førde burde ha holdt kjeft. Jeg skjønner ikke hva Førde ønsker å oppnå med dette. Hans utspill er ikke til beste for NRK, sier Eva Stabell.

NRKJ-lederen mener at utspillet ikke sikrer et god samarbeid mellom administrasjonen i NRK og styret, som blant annet skal finne ny kringkastingssjef og lede NRK inn i den nye digitale tidsalder.

- Om den ene part går ut offentlig og kritiserer den andre, så er det skadelig for samarbeidet. Jeg skjønner ikke vitsen, sier Stabell.

Eva Stabell rådet kulturminister Ellen Horn til å beholde mest mulig av det sittende styret i NRK. Hun sier også at journalistene er godt fornøyd med valget av Anne Carine Tanum som ny styreleder.

- Førde er vanligvis en god sjef for NRK. Jeg bare håper han ikke er i ferd med å bli gretten, sier journalistlederen.

Med blanke ark

Til Dagens Næringsliv sier Førde at han ikke ønsket styrets nestleder, Anne Carine Tanum, som ny leder da Torger Reve trakk seg. Tvert om rådet han kulturminister Ellen Horn til å skifte ut hele styret, slik at styret kunne begynne med blanke ark i jakten på ny kringkastingssjef.

Ellen Horn har tidligere sagt at hun ønsket å skifte ut hele styret, men at hun lyttet til signaler fra blant annet NRK-ledelsen om å beholde det gamle.

Einar Førde er også bekymret over at den teknologiske kompetansen som forsvant da Torger Reve og Christian Thommessen trakk seg, ikke ble kompensert for med nykommerne.

Kulturminister Ellen Horn vil ikke kommentere Einar Førdes uttalelser.

(NTB)

GIKK: Einar Førde ønsket at hele NRK-styret skulle følge styreformann Torger Reve da han gikk.