Førde vil kvitte seg med veteranene

NRK-veteraner hevder at Einar Førde er i ferd med å ødelegge korpsånden i kanalen. Alle medarbeidere over 61 år er tilbudt sluttpakke gjennom et massekopiert rundskriv. Lars-Jacob Krogh slutter og føler seg dårlig behandlet.

NRK-toppledelsen er i ferd med å terge på seg sine mest kjente medarbeidere. Særlig sterke er reaksjonen i nyhetsavdelingen, hvor flere meget kjente nyhetsfolk føler seg svært dårlig behandlet.

I løpet av våren forsvinner NRK-veteran Lars-Jacob Krogh ut døra med Førdes sparepakke i baklomma.

Han klarer ikke skjule skuffelsen for måten det skjer på. Og Krogh er ikke alene.

Krogh forsvinner

- Kolleger med lang fartstid er blitt behandlet lite respektfullt. De har bare fått et massekopiert rundskriv der de tilbys sluttpakke. Slikt går ikke an, raser en medarbeider, som av frykt for interne reaksjoner i nedbemanningsprosessen ikke ønsker å stå fram i Dagbladet.

- Ledelsens framgangsmåte har rasert korpsånden i nyhetsavdelingen. Jeg har aldri opplevd maken til dårlig stemning den tida jeg har vært her - og det er lenge, sier en annen av kanalens mest erfarne medarbeidere.

Og slik oppfatter Lars-Jacob Krogh situasjonen i landets ledende nyhetskanal:

- Kringkastingssjef Einar Førde var så elskverdig å avsette litt av sin dyrebare tid, en gang i høst, til å signere et rundskriv som ble distribuert til oss eldre medarbeidere i NRK. Der tilbød ham oss å gå av med såkalt AFP, avtalefestet pensjon. Vi som er blitt 61 år, eller eldre, fikk frist på oss til 31. januar, for å vurdere dette sjenerøse tilbudet, samtidig som det ble understreket at tidspunktet for å gå inn i pensjonistens rekker måtte avpasses etter NRKs behov.

To korte møter

Etter å ha hatt to møter med programdirektør Viggo Johansen, er det klart at Krogh slutter i løpet av første halvår 2001. Det siste året har han stått opp klokka 01.15 hver natt for å rekke jobben i NRK1s «Morgennytt».

- Men NRKs og det offentliges byråkratis kvern maler langsomt. Prosessen med å regne ut hvor mye pensjon jeg tilkommer vil ta tre måneder, så under ingen omstendighet kan jeg slutte før 1. april. Til da får jeg gjøre det som nyhetssjefen mener at jeg er kvalifisert til, etter drøyt 35 års virke som radio- og TV-journalist

- Hva skal du gjøre i framtida?

- Jeg har mange planer. I første omgang har jeg investert i ny motorsag, selv om tømmerprisene er dårlige for tida, sier Krogh sarkastisk.

SKUFFET: Lars-Jacob Krogh slutter i NRK i løpet av våren 2001. - Tidspunktet for å gå inn i pensjonistenes rekker måtte avpasses etter NRKs behov, sier Krogh, som har drøyt 35 års virke som radio- og TV-journalist. Her fra tida i «Dagsnytt 18».