Førde vil selge Scheie

BERGEN (Dagbladet): Einar Førde åpner for at NRKs mest kjente programledere skal kunne jobbe for konkurrentene. Det betyr at Arne Scheie kan kommentere fotball for TV2.

- NRK må forandre seg drastisk dersom kanalen skal overleve! Vi er godt i gang organisatorisk. Det ville vært trist om den litt turbulente organisasjonsdebatten vi har hatt, ikke førte litt uhygge og krangel med seg, sier kringkastingssjef Førde, som i går fortalte Kringkastingsrådet om NRKs framtidsutsikter. Den nye tv-hverdagen blir annerledes - både for seerne og tv-kjendisene.

På utlån

- Alle våre store programprosjekter vil bli planlagt opp mot såkalt «flermedial distribusjon». Våre medarbeidere må kunne skrive, så får vi se hvordan det går, sier Førde og gliser.

- NRKs viktigste rolle i framtida er som programskaper. Dessuten skal ingen slå oss på å komme til kriker og kroker for å lage stoff på det som skjer, sier Førde.

Han bebuder en ny hverdag for NRKs profilerte medarbeidere.

- Vi produserer i dag for andre kanaler. Men kan vi slippe løs producerne og programlederne? Kan Arne Scheie vises på TV2? Nå rører vi ved folkesjela, innrømmer Førde. Han svarer selv:

- Etter min mening er svaret ja. Og om få år blir det slik. NRK kan også komme til å lage lørdagsunderholdning i alle tv-kanaler, fortsetter NRK-sjefen. Han vil at NRKs programproduksjon skal vises på så mange kanaler som mulig, også utenfor NRK-huset.

Du er sjefen

- De nye digitale boksene gjør seeren til sjefen. Du kan stille inn på dine tv-kanaler, du kan stille boksen inn slik at den fjerner reklame. Du kan stille inn egne pauser i fotballkampen. Dette er en teknologi som gjør at seerne vil se på tv på en annen måte. De ser på boksen, ikke på dagens tv.

Førde mener de fleste vil se på dette som en frigjøring.

- Internett kommer til å bli rammen for framtidas medier. Ikke via PC med tungvint pålogging, for PC-en har snart sett sine beste dager. Framtidas Internett kan du ta inn alle tenkelige steder der du kan plassere en skjerm, sier Førde og stiller allerede nå et spørsmålstegn ved den nylig innførte digitale radiodistribusjonen, DAB.

- Kan det tenkes at radioens DAB erstattes av et annet nett? undrer Førde, som helle ikke tror satellittsendt tv er noe å satse på.