Førde vil være mer folkelig

Einar Førde tar grep om roret på Dagsrevyen-skuta. Han støtter Viggo Johansen som vil ha en mer folkelig Dagsrevy med mindre utenriks- og politisk stoff. Han legger seg ikke opp i sendetidene.

- Ikke forutsigbare og kjedelige

- Her i NRK-huset er det sterke krefter og mange mennesker som vil tilbake til den tida Dagsrevyen regjerte alene. Dette er fåfengt hjernespill. Den tida kommer aldri tilbake, sier Førde bestemt - uten å nevne hvem nostalgikerne han snakker om er. To av dem har gjort seg til kjenne, begge sitter i Kringkastingsrådet. Både styreformann Kåre Willoch og leder Ivan Kristoffersen har varslet at de vil ta opp Dagsrevyens nye «folkelige profil» på neste møte.

- De som er interessert i utenrikspolitikk - feinschmeckerne - får det de vil ha på NRK både i radio og TV. Utfordringen vår nå er hvordan vi skal nå folk med seriøs nyhetsdekning fra verden i nyhetssendingene, sier Førde. Han gyver løs på «utenriksdiskusjonen» med formål å berolige:

- Vi har ingen planer om å skjære ned - tvert imot. Jeg har en forpliktelse for at korrespondentnettet blir holdt oppe. Og, det er ikke blitt mindre utenriks på NRK, tvert imot.

På banen

Kringkastingssjef Einar Førde har fått kjørt seg i debatten om Dagsrevyens nye kurs. Ordskiftet har han overlatt til nyhetsdirektør Viggo Johansen, fjernsynsdirektør Hans Tore Bjerkaas og nyhetsdirektør Tom Berntzen. Kritikerkoret som ville høre selveste Førde synge ut, ba til slutt den tause leder å gå fra jobben, siden han holdt seg på sidelinja. Nå svarer han tilbake med å gi Viggo Johansen uforbeholden støtte.

- Viggo Johansen har i disse debattene siktet mot å høyne kvaliteten på Dagsrevyen spesielt og nyhetsstoff generelt. Det har han gjort forbilledlig, sier Førde.

Mer seervennlig

I sommer fikk Viggo Johansens jobben med å gi Dagsrevyen tilbake til folket igjen. Einar Førde er fornøyd med oppvisningen som Johansen har gjort i Dagsrevy-debatten siste uka. Tross 200000 færre seere på helgesendingene.

- Han er en ny leder og en tydelig leder. Jeg har delegert det fulle ansvaret til ham. Nå må jeg være proff nok til ikke å gripe inn - og dermed undergrave tilliten jeg har gitt Viggo.

- Betyr det at du er enig i Viggo Johansens syn på hvordan Dagsrevyen skal bli?

- Jeg har store forhåpninger til Viggo. Hvordan han rasjonerer utenriksdekningen er opp til ham og hans nærmeste. Det ville være uvanlig om jeg ikke bakker mine egne redaktører på dette.

- Men det han snakker om er å gjøre sendinga mer folkelig, å markedstilpasse den?

- Jo, hvis markedstilpasning betyr å nå flest mulig seere - så stemmer det at dette skal prege sendingene våre. Og hvis Viggos grep kan skaffe flere seere, er dette bra.

- Dette er vel en «dramatisk endring i den redaksjonelle linje», slik Dagbladet skrev i går?

- Jeg oppfatter Viggos arbeid som konstruktivt, og ser ikke at det ligger noen kursendring her. Hadde det gjort det ville jeg vært den første til å oppfatte dette.

- Er Viggo Johansen enig dette?

- Ja, det tror jeg.

- Hva mener du om Dagsrevyens sendetid?

Der er Hans Tore Bjerkaas og Viggo Johansen uenige. Sendetida er Bjerkaas' ansvar, og jeg må vise han den samme tillit på hans område som jeg gir Johansen på sitt område. Men jeg minner om at om noen år har vi nyhetssendinger døgnet rundt. Da blir funksjonen til hovedsendingen til Dagsrevyen mer å speile «akkurat nå» og ikke «siden sist» - slik som i dag.

Går ikke - ennå

Førde står fortsatt på sine tidligere utsagn om at han kommer til å trekke seg som kringkastingssjef før åremålsperioden går ut om to år. Men han benekter at den siste ukas fravær er en test på om fjernsynsdirektør Hans Tore Bjerkaas greier seg uten en Førde i ryggen.