SKJULT KRIGER: Vladimir Putin.
SKJULT KRIGER: Vladimir Putin.Vis mer

Fordekt krig er siste skrik

Norges situasjon krever ny årvåkenhet.

Meninger

Holmgang er den væpnede konfliktens urform. To mann på en holme som slåss til den ene er død. Siden har konseptet krig utviklet seg langs flere retninger. Stadig mer avanserte og dødelige våpen er en av dem. En annen er integrasjon av sivile og militære virkemidler. De siste åra har krigens teoretikere og praktikere i stadig større grad lagt vekt på åpne og fordekte metoder i tillegg til våpen: Diplomati, etterretning, cyberoperasjoner, skjult og åpen propaganda og militære styrker som opererer uten tydelig oppdragsgiver. Det er dette som kalles hybridkrig, en integrert bruk av ulike virkemidler som støtter hverandre. Nå skaper Russlands hybridkrigsførsel økt bekymring i Norge og Nato.

I går advarte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i et intervju med Dagbladet om at Russland bedriver militært press kombinert med våpenstøtte og propagandakrig overfor Ukraina. I mars uttalte daværende sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, at Russland har evne til å integrere informasjons- og cyberoperasjoner, diplomati og økonomiske virkemidler med militærmakt i helhetlige kampanjer. Han understreket den vekt Russland legger på fordekt og fornektbar undergravende virksomhet.

Militærteoretisk er ikke hybridkrig noe nytt. Militære ledere har til alle tider tatt i bruk et stort arsenal av virkemidler for å skremme eller slå fienden. Det nye er bredden i virkemidler og de nye sårbarhetene i det digitale samfunnet. At Russland opptrer mer aggressivt politisk, og med et mer avansert militærapparat, innebærer også nye utfordringer. Det viktigste er likevel at en mer kompleks modell for krig også øker mulighetene for at konflikter utvikler seg til militære konfrontasjoner. Konfrontasjonspunktene er blitt flere og de er vanskeligere å tyde.

At Russland driver hybridkrig mot Ukraina, er det ingen tvil om. Det er også et faktum at vår nabo i øst ruster kraftig opp i områdene som grenser mot Norge. I dag utgjør Russland likevel ingen direkte militær trussel mot Norge. I motsetning til Ukraina ligger Norge utenfor det Russland anser som sin privilegerte interessesfære. Samtidig deltar Norge aktivt med militære kapasiteter i baltiske Nato-land. Norges situasjon er derfor blitt mer spent, og krever mer årvåkenhet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.