ANARKOBARN: «Dropp skolen og les bøker! Bruk HJERNEN.» oppfordrer boka «A Rule Is To Break». Den har fått en Tea Party-kommentator til å tenne på alle pluggene. Foto både her og på forsiden: Faksimile / Jana Christy. Forsidebildet er tilrettelagt.
ANARKOBARN: «Dropp skolen og les bøker! Bruk HJERNEN.» oppfordrer boka «A Rule Is To Break». Den har fått en Tea Party-kommentator til å tenne på alle pluggene. Foto både her og på forsiden: Faksimile / Jana Christy. Forsidebildet er tilrettelagt.Vis mer

Fordømmer anarkistisk pønkebarnebok

Tea Party-skribent tolererer ikke at barna blir bedt om å skulke skolen og aldri bade mer.

(Dagbladet:) De gamle pønkerparet John Seven og Jana Christy (John & Jana) levde inntil nylig fredelig som barnebokforfattere og -illustratører, og fikk stort sett utgi titler som «Happy Punks 1-2-3» og «Occupy 1-2-3» i ro og mak.

Det endret seg da de ga ut anarkistbarneboka «A Rule Is To Break» (omtrentlig norsk: «En regel er til for å brytes») på forlaget Manic D Press - som ellers er kjent for voksentitler som «Håndbok i sivil ulydighet» og «Den internasjonale homoseksuelle konspirasjonen».

Eric Odom i Liberty News Network - en Tea Party-publikasjon, ifølge Publisher's Weekly og The Guardian- fordømmer at boka eksisterer, og sier den «rett og slett er sjokkerende».

Ifølge forfatteren selv har boka blitt beskrevet på en konservativ blogg som indoktrineringslitteratur med mål om å hjernevaske barn.

Anarkistoppdragelse Det er nok av halvkontroversielle påstander i anarkistboka til at man skjønner hva som fikk en Tea Party-penn i kok.

«Når noen sier 'Jobb!', skal du si 'Hvorfor?'», oppfordrer forfatterne.

«Mal bilder på tv-en din! Glem supermarkedet og bli skitten i hagen i stedet!», «Gi bort ting gratis!» og «Aldri ta et bad igjen!» kan heller ikke ha falt i smak. Eller oppfordringen på nest siste side: «Gjør hva du vil!» (som følges opp på neste med konklusjonen «Eller ikke gjør noenting, hvis du fortrekker det.»)

Obamas terroristvenn Men det som virkelig fikk Odom til å tenne, er at boka har en «blurb» (rosende omtale) på omslaget fra William Ayers, som beskrives på
følgende måte: «(...) forfatter, lærer, Barack Obamas påståtte terroristvenn og bestefar.»

- Ikke bare støttet William Ayers - en venstreradikal terrorist og venn av Obama - boka gjennom Twitter, men kommentarene hans brukes faktisk i omtalen av boka på Amazon, skrev Odom.

- Hvis en person kan dømmes etter hvem han menger seg med, hva sier dette om Obama?

- Foreldre må være anarkister Seven og Chrystie oppgir på sin side at målet med boka er å leke med grenser som foreldre og barn kanskje vil stå overfor - ved å be barn om å stille spørsmål ved grensene, og så bestemme selv hva de skal gjøre i en gitt siutasjon. For øvrig hater de barneoppdragelsesbøker.

Sammen har de oppdratt to tvillinger som nå er 17 år.

- Vi arbeidet aktivt med å la reglene være oppe til diskusjon, og la ungene bryte dem gjenom barndommen og ungdommen deres. Vi er oppegående, myndige og ansvarlige mennesker, så ungene våre satte seg aldri i fare - tvert imot lærte de seg å bli høflige, respektfulle mennesker som er veldig bevisste det større samfunnet de er en del av, sier Jana Chrystie.

Dermed skjedde aldri noen kriser.

- Regelbruddene vi tillot handlet stort sett om å få hoppe over et bad, ikke spise kjøttpudding, skulke førskolen for en dag på stranda, eller klatre litt høyere opp i trærne enn vi kanskje ellers ville gjort, sier Jana Chrystie.
- Jeg vil heller ha en verden full av unger som stiller spørsmål ved hvorfor de er nødt til å gjøre noe (selv om de kanskje lukter litt), en en masse barn som adlyder uten spørsmål hver ordre som skolen eller foreldrene gir. Vi bør bli stilt spørsmål ved om vi sier noe dumt. Å lære ungene dine å utfordre regler handler ikke om å fostre uansvarlige drittunger. Det handler om å få dem til å tenke over hva de blir fortalt og stille spørsmålstegn ved hvorvidt og hvordan det angår dem.

Boka ble først utgitt som en egenpublisering av John & Jana, finansiert gjennom crowdsourcing-siden Kickstarter.

«GI EN KLEM til det styggeste monstret du finner!» Foto: Faksimile / Jana Christy.
«GI EN KLEM til det styggeste monstret du finner!» Foto: Faksimile / Jana Christy. Vis mer