Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fordømmer «karneval-hyllest»

Et karnevalinnslag om Holocaust vekker harme i Spania. - Avskyelig, skriver Israels ambassade.

raser: Et karnevalinnslag i den spanske småbyen Campo de Criptana som tematiserer holocaust vekker raseri. Video: Europa Press/Youtube Vis mer

Hvert år i februar feires karnevalet i Spania med storslåtte parader, musikk, dans og kostymer. I år har imidlertid den lille byen Campo de Criptana, i regionen Castilla-La Mancha, havnet i hardt vær. Det regionale karnevalsopptoget har nemlig et innslag om Holocaust. Avisen El Diario var blant de første til å rapportere om hendelsen.

Iført davidstjernen, utkledd som fanger med skuddsår og nazist-offiserer med hakekors på ermene, danser deltagerne til tonene av Rihannas låt «Where have you been».

Også det berømte Auschwitz-skiltet «Arbeit macht frei» og to store mursteinspiper - som skal forestille pipene til konsentrasjonsleirenes krematorier - er med i opptoget.

Hendelsen har ikke gått upåaktet hen.

Israels ambassade i Spania twitrer at de fordømmer «den usle og avskyelige trivialiseringen som banaliserer Holocaust under Campo de Criptanas karneval.»

Ambassaden skriver videre at oppfordrer de europeiske landene til å aktivt kjempe mot antisemittisme.

- Tydeligvis glemt sin historie

Det er ikke bare Israel som reagerer. Både spanjoler og andre nølte ikke med å ta til sosiale medier for å uttrykke sin avsky. Hashtaggen #EsFascismoNoEsCarnaval («det er fascisme, ikke karneval») klatret kjapt oppover på Twitters trending-lister i Spania.

- En skremmende mangel på intelligens, skriver en bruker under videoen av den dansende gruppen på Youtube.

- I hvilket øyeblikk konkluderte noen med at dette var en god idé?, lurer en annen.

- Europa har tydeligvis glemt sin historie, kommenterer én under ambassadens Twitter-innlegg.

Auschwitz Memorial, det offisielle museet i Auschwitz, har også tatt til Twitter. De kaller opptoget «vanskelig å beskrive (...) uten noe relevans, uten refleksjon og respekt».

- Ment som en hyllest

Det er gruppen Asociación Cultural El Chaparral fra det lille stedet Las Mesas som står for innslaget. Ifølge dem er gesten utelukkende ment som en hyllest til de jødiske ofrene. I opptoget har gruppen en plakat som sier at innslaget er «til minne om de seks millioner jødiske menn, kvinner og barn som døde i holocaust». «Vi vil alltid huske dere», står det videre.

Byrådet i Campo de Criptana skriver i en pressemelding at de stiller seg bak kritikken, som er blitt rettet mot innslaget. De forklarer at de ikke hadde sett karnevalsinnslaget før de godkjente det, og legger ansvaret på El Chaparral, gruppen selv.

«Etter å ha sett bidraget, er vi enige i kritikken som er fremsatt. Hvis målet var å minnes ofrene, er det tydelig at dette ikke lyktes», står det i pressemeldingen.

Det er blitt klart at El Chaparral ikke får delta i regionens største parade på karnevalets siste dag: det som kalles El domingo de Piñata, «piñatasøndagen».

«Folk kan gjøre som de vil»

Hendelsen fant sted bare et par dager etter en lignende episode i Belgia. Under karnevalet i byen Aalst var flere utkledde som stereotypier på ortodokse jøder. De bar blant annet falske lange neser, pelshatter og maurkostymer - det siste kan være en referanse til at nazistene kalte jøder for «skadedyr».

Selv om den belgiske statsministeren gikk hardt ut mot opptoget, ble det avvist som «bare gøy» av borgermesterens talsmann.

- Det er vår parade, vår humor, folk kan gjøre som de vil, uttalte han til BBC.

Hele Norges coronakart