Fordommer om Ragde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RAGDE-DEBATTEN: Refsingen av Anne B. Ragde for homofordommer baserer seg på forutinntatte oppfatninger om hvordan homofile er og bør fremstilles. Ragdes store bragd er at hun har fått sine lesere til å forholde seg til to menn som elsker hverandre og skal bli foreldre. Vindusdekoratøren Erlend og hans jordnære partner Krumme er sammensatte mennesker som leserne kan forstå, like eller mislike. Bøkene er trykket i 850.000 eksemplarer. Ragde har dermed gitt et vesentlig bidrag til synliggjøring av homofile familier.

Kjell Ivar Skjerdingstad påstår at Ragdes popularitet bl.a. skyldes at hun bekrefter fordommer mot homofile. I Dagbladet 25. august skriver universitetslektoren at «homsen Erlend er akkurat slik vi (!) forventer at homser skal være, skrullete og manierte vindusdekoratører». Men Erlend er ingen endimensjonal klisjé, og han er ikke den eneste homofile personen i bøkene. Erlends samboer Krumme og det lesbiske paret Jytte og Lizzi representerer ulike deler av det menneskelige – og homofile – mangfoldet. Av alle skikkelsene i Ragdes trilogi, fremstår disse fire blant de som er best i stand til å ta vare på seg selv og andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer