Fordommer «outes»

Hva skal man egentlig tro om en mann som kan hele Barbra Streisand-historien på rams? Vi kan ikke utelukke at han er homofil. I hvert fall ikke i USAs Midtvesten.

Med stor munterhet, oppfinnsomhet og spilleglede er «In & Out» en komedie som sant nok dreier seg om homofili, men i enda større grad «outer» godtfolks fordommer, redsler og vrangforestillinger om homoseksualitet. Det er ganske så herlig, alt sammen.

Howard Brackett (Kevin Kline) er småbyen Greenleafs engelsklærer, som en uke før sitt eget bryllup med Emily (Joan Cusack) får beskjed via fjernsynet om at han er homse. Det er hans tidligere elev og Oscar-vinner, Cameron (Matt Dillon), som tar imot statuetten og takker sin gamle lærer ved å avsløre ham. Ikke at verken Howard eller noen andre visste at det var slik fatt. Dermed invaderes både byen og mannen av en hærskare reportere, anført av en slesk TV-stjerne med ratingproblemer (Tom Selleck) - og alle blir i tvil. Kan Shakespeare-eksperten være «annerledes»? Tross alt vet ikke hvem som helst at Streisand-plate nummer åtte er «Colour Me Barbra».

På alle måter lett, lyst og lekent, en film som deler ut spark til media, filmindustri og supermodeller i tur og orden - og kan skilte med skuespillere fulle av energi. Snerten og vittig bruk av musikk, dessuten. Så var det fordommene. De raljeres over treffende, fantasifullt og litt for overstadig mot slutten. Men skikkelig moro, det er det. Hadde vært gøy å se denne sammen med Barbra.