Fordommer på TV

Det skal ikke utelukkes at det kan bli underholdende fjernsyn av å kjøre et kaffeslabberas mellom tre gamle damer ut i det offentlige rom, men jeg vil tro det snarere er unntaket enn regelen.

Slarv og småsnakk hører best hjemme i de private rom eller over et kantinebord: Det er sjelden sånt blir spesielt interessant på riksdekkende TV.

Bekymret

I «Redaksjon 21» på NRK1 ville Knut Olsen åpenbart dra i gang en tilstandsrapport fra Pensjonist-Norges syn på den kongelige forlovelsen, da han inviterte tre avgåtte kvinnelige journalister, Randi Bratteli, Annemor Møst og Esther-Marie Wiig, til å snakke om kongehusets framtid.

Forlovelsen hadde gjort dem alle bekymret på monarkiets vegne. Meningene deres deles nok av flere eldre.

Men spørsmålet er om gamle menneskers enkle bekymringer og fordommer mot nye tider, nye ansikter og forandringer generelt hører hjemme i et debattprogram uten at det samtidig enten stilles oppfølgende spørsmål eller reises kritiske innvendinger. Har eldre mennesker rett til å utbasunere sine private fordommer uimotsagt i det offentlige rom bare fordi de har høy alder?

Joggesko-fy

Det er greit at tidligere VG-journalist Annemor Møst aldri ville gått med joggesko på en nattklubb av hensyn til de andre gjestene. Men er det et standpunkt som fortjener å bli kringkastet over det ganske land?

At mange eldre mennesker har sine fordommer mot Haakon og Mette-Marit, viser meningsmålingene, men bør ikke alle fordommer og all trangsynthet møtes med rasjonell motargumentasjon i den offentlige samtalen?

Som at de gamle også spådde kongehusets endelikt da den borgerlige Sonja i sin tid forlovet seg med kronprins Harald? Og dette med at Mette-Marit er alenemor, og at det er så fælt; mener virkelig de eldre at det ville vært bedre dersom Mette-Marit hadde valgt ikke å føde sin sønn?

Gjenganger-Tormod

Mitt stalltips er at innslaget med de tre alderstegne journalistene kommer til å ha høy underholdningsverdi og bli sendt på komiprogrammer om et par tiår når kong Haakon og dronning Mette-Marit er tidenes mest populære og elskede norske kongepar.

Ellers var Tele-Tormod en gjenganger i debattene i går, etter at Telenor-aksjen sank etter mandagens børsintroduksjon. Kanskje blir også de debattene sørgelig passé, hvis aksjen fyker i været i neste uke.