Arrestasjonen av Pablo Hasél

Fordømmer Spania

Amnesty International og flere spanske kjendiser raser mot arrestasjonen av rapperen Pablo Hasél.

OPPTØYER: Det brøt ut opptøyer i Barcelona etter at rapperen Pablo Hasél ble pågrepet tirsdag. Video: AP Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld ble den spanske rapperen Pablo Hasél arrestert ved universitetet i den spanske byen Lleida i Catalonia. Han er dømt til ni måneder i fengsel for å glorifisere terrorisme og fornærme kongelige i sangtekster og uttalelser.

- Det er fascist-staten som pågriper meg. Død over fascist-staten, ropte 32-åringen da han ble geleidet ut av politifolkene.

Nå fordømmer Amnesty International og kjente spanske profiler Spanias rettssystem for det de mener er et angrep på ytringsfriheten.

- Ingen skal bli straffeforfulgt for å ytre seg på sosiale medier, ei heller for å synge noe som er smakløst og sjokkerende. Ytringer som ikke direkte oppfordrer til vold kan ikke straffes, skriver Amnesty International på sin hjemmeside.

Over 300 kunstnere, blant annet regissøren Pedro Almodóvar og skuespiller Javier Bardem, har signert Amnestys dokument som krever Hásels løslatelse.

Store opptøyer

Pablo Hasél, hvis navn egentlig er Pablo Rivadulla, har i en årrekke vært kritisk til den spanske stat, og en sterk forkjemper mot politivold. Dette er derimot ikke første gangen Rivadulla har blitt arrestert.

I 2011 ble han arrestert for låta «Democracia su Puta Madre», noe som kan oversettes til «Demokratiets horemor», da straffemyndighetene mente han hyllet en spansk venstreekstrem terrorist. Han har også blitt arrestert i 2014 o og 2016 for støtte til den basiske terrororganisasjonen ETA og andre venstreekstreme grupper, i tillegg til å ha vært voldelig mot en journalist.

Den seineste dommen og pågripelsen av Rivadulla har ført til store protester i Spania. Tirsdag kveld protesterte flere tusen i Barcelonas gater, og noen av demonstrantene satte fyr på søppelkasser og angrep en politistasjon.

Får politisk støtte

Ifølge El Pais brant demonstrantene containere og biler, og kastet steiner. I Girona samlet 5000 mennesker seg for å protestere, og kastet gjenstander på politiet. Politistyrkene besvarte med å skyte med gummikuler.

De fleste opptøyene har foregått i Rivadullas hjemregion Catalonia.

Fordømmelsen av arrestasjonen har nå også fått politisk støtte. Regjeringspartiet Podemos (Sammen kan vi journ.anm.) har gått ut mot et rettssystem de mener lider av demokratiske mangler.

- Rapperen Pablo Hasél er fortsatt i arrest. Alle de som skryter av denne «demokratiske normaliteten» og kaller seg progressive burde skamme seg. Dekker dere for øynene? Det er ingen framgang hvis vi nekter å erkjenne de nåværende demokratiske manglene, skriver partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer