Fordomsfullt om laks

Faktisk er både villfanget fisk og oppdrettsfisk klimavennlig mat sammenliknet med mat fra annet husdyrhold.

Foto: Sergey Grachev / NTB Scanpix
Foto: Sergey Grachev / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Håkon Fossmark i Naturvernforbundet skriver i Dagbladet 17. november at norsk oppdrettslaks er i ferd med å ødelegge fjordene. Dette er usant.

Om lag 94 prosent av oppdrettsanleggene langs norskekysten har miljøstatus «god» eller «meget god». Dokumentasjonen ligger åpent på Fiskeridirektoratets nettsider, og også Havforskningsinstuttet har rapporter som dokumenterer at utslipp fra havbruk i dag ikke er et vesentlig miljøproblem.

Dessverre er påstanden om at fjordene «legges øde» på grunn av lakseproduksjonen blitt en gjenganger i Dagbladet - til og med på redaksjonens egen kommentarplass. Vi har tidligere gjennom avisen bedt om dokumentasjon på hvilke fjorder som er ødelagt, når det skjedde og hva som var årsaken. Vi har ikke fått noe svar, og får det neppe nå heller.

Fossmark gjør en grov feilslutning når han fremstiller lakseproduksjon som en miljøversting. Laks scorer bedre enn annen husdyrproduksjon på en rekke områder - arealbruk, fôreffektivitet og ikke minst klimagassutslipp som i dag er klodens største miljøutfordring. Faktisk er både villfanget fisk og oppdrettsfisk klimavennlig mat sammenliknet med mat fra annet husdyrhold. Dette er dokumentert gjennom et norsk-svensk forskningsprosjekt som ligger åpent tilgjengelig.

Jeg mener havbruksbransjen i likhet med andre store næringer har godt av å bli satt under kritisk søkelys. Næringen har sine utfordringer, og akkurat nå er det lusesituasjonen på enkelte steder langs kysten som har høyest prioritet for oppdretterne og leverandørindustrien. Debatten om utfordringene er viktig å ta, fordi vi er et land som blir nødt til å finne nye næringer som bygger på fornybare ressurser, som leverer gode produkter og tjenester og som gir arbeidsplasser og verdiskaping.

Jeg opplever dessverre ikke at Naturvernforbundet bidrar konstruktivt til en god debatt om denne viktige næringen. Å studere fakta kan være krevende, men det hjelper godt om man legger vekk fordommene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.