Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fordømt og festlig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om hun hadde kunnet, ville Sigrid Undset neppe ha deltatt på årets «Sigrid Undset-dager» på Lillehammer. Hun var ikke glad i publisitet og hatet pressen. I Undset-selskapets blad Gymnadenia skriver Knut Ramberg om forfatterens forhold til omgivelsene. - Det må være riktig å si at i sine første år på Lillehammer, fra 1919, var hun rimelig imøtekommende, både overfor presse og andre folk, skriver Ramberg. Seinere ble det verre. Sigrid Undset hadde tre beryktede metoder mot pressefolk: Å glo dem i hjel, tie dem i hjel, eller jage dem ut med en glovarm krølltang.

  • I dag strømmer presse og publikum til for å åpne litteraturfestivalen i hennes navn. Et vidtfavnende og ambisiøst program er lagt for dagene fram til helga. Hovedtemaet er «Fordømte diktere» - med et gjennomgående firedagers seminar på Nansenskolen. Et godt emne, men velbrukt og «riktig». I år handler for eksempel både Bjørnsonfestivalen og Undset-dagene om eksil og forfulgte forfattere. Et snev av selvironi i den retning kan man spore i det alternative navnet på den litterære festen fredag kveld. I parentes riktignok: Fordømt festlig.
  • Bjørnstjerne er for øvrig med. «En europeer i Gausdal - en gausdøl i Europa» er et av seminarene på programmet. Undset og Bjørnson, to forfattere som har fått sine egne litteraturfestivaler. Begge er forfattere med sterkt levde liv. Sigrid Undset konverterte og ble katolikk. Hun stelte barn om dagen og skrev om natta. Nobelprisvinneren hadde store ambisjoner som husmor og mente at husarbeid utvikler ånden. Tre hundre potteplanter skulle ompottes hver vår, og slakt skulle tilberedes om høsten. Mosse - den sterkt funksjonshemmede datteren - preget uten tvil Sigrid Undset som forfatter.
  • Det er illustrerende at nettopp en forfatter som Sigrid Undset, en kvinne med en egen historie, er egnet som basis for en litteraturfestival. Med henne som utgangspunkt er det for eksempel mulig å lage et bredt kulturprogram, og blant annet belyse situasjonen for vår tids fordømte diktere. Undset er mer enn bare en representant for forfatteryrket eller en produsent av fortellinger.
  • Sigrid Undset ville ikke deltatt og hadde helt sikkert ikke tenkt seg en festival. Det gjør neppe noen kunstnere. Tida endrer perspektiver og konklusjoner. Derfor er det umulig å vite hvem av vår tids store som blir til festivaler og dager. Kanskje blir det helt selvsagt med Jan Kjærstad-dagene på Ski?