Fordømte Amerika

Når en brutal og maktsyk morder får utvikle masseødeleggelsesvåpen i fred, blir «fred» et tomt begrep. Flertallet i Europa mangler gangsyn, skriver Jon Anstein Olsen og Monika Jørgensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KAN VI ELSKE Amerika?» spør Per-Aslak Ertresvåg i sin kronikk i Dagbladet 29.01. Han beskriver et USA preget av indre forfall og samvittighetsløs utenrikspolitikk. Prinsipper og integritet er fraværende; makt er rett; politikken er konsistent kun i sin ravende inkonsistens.

USAs filosofiske fasadepynt er ifølge Ertresvåg en utilitaristisk moralfilosofi - hvor formålet er å oppnå «størst mulig lykke for flest mulig». Og dette er da også et yndet argument hos de som forsøker å forsvare kapitalismen, men som har godtatt oppfatningen om at hensynet til andre er det eneste moralsk forsvarlige motiv.

«Samfunnslykken» er kapitalismens praktiske resultat, men ikke dens moralske rettferdiggjørelse. Helt siden Platons pionerforsøk har velmenende samfunnsarkitekter erfart at når man gjør «lykkemaksimering» til politisk mål, blir resultatet noe ganske annet.

Utilitarismen krever i praksis oversikt over alle konsekvenser av alle handlingsalternativer, hvordan disse slår ut i lykke/ulykke for alle mennesker, og hvordan de ulike elementene skal gjøres sammenlignbare. Dette er umulig for et individ. Derfor kreves det en instans som aspirerer til allvitenhet og allmektighet, som kan definere lykken, bestyre «lykkeregnskapet» og foreta de mildt sagt risikofylte «lykkeoverføringene». Med andre ord: velferdsstaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer