Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gjengproblemer på Oslo Øst:

Forebyggende arbeid krever penger, ikke tomprat

Holmlia, Vestli og Stovner er stort sett trygt, men alle som har opplevd utrygge situasjoner fortjener bedre enn topp-politikere som krangler om virkelighetsbeskrivelsen.

ÅRSAKER ELLER OVERSKRIFTER: Går Waras engasjement for kriminalitetsforebygging så langt som til årsakene, eller er han kun opptatt overskrifter i sensasjonssaker, spør Rødt-politikerne. Her er justisministeren etter en brifing på situasjonen i Groruddalen på Stovner politikammer tidligere denne måneden. Foto: Nina Hansen
ÅRSAKER ELLER OVERSKRIFTER: Går Waras engasjement for kriminalitetsforebygging så langt som til årsakene, eller er han kun opptatt overskrifter i sensasjonssaker, spør Rødt-politikerne. Her er justisministeren etter en brifing på situasjonen i Groruddalen på Stovner politikammer tidligere denne måneden. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

I kjent populistisk stil rykker Frps justisminister Wara ut og lover flere stillinger til politiet i Oslo øst, bare tre uker etter at partiet hans stemte ned et tilsvarende forslag om det samme på Stortinget.

Hvis dette gir oss et nærpoliti er vi for. Vi mener at de faste politipostene må tilbake i bydelene, for at politiet skal få sjansen til å være i nærmiljøet over tid, bygge relasjoner og tillit.

Det er altfor mange eksempler på at politi som ikke er kjente i ungdomsmiljøene driver en etnisk profilering. Ungdommene føler seg trakassert i stedet for ivaretatt. Kan Wara love oss et nærpoliti, også i Oslo?

Men selv de i politiet som arbeider med gjeng- og ungdomskriminalitet mener at problemene ikke skyldes kun mangel på politi.

Knut Lutro, leder for skjult etterforskning i Oslopolitiet sa 1. mai følgende til Politiforum: «Selvsagt er det et høyt konfliktnivå når det blir løsnet skudd, men etterretningsinformasjonen vår sier at dette også er snakk om rotløs ungdom som ikke er tatt godt nok hånd om langt tidligere av politi, skoler, barnevern og andre. Dette er problemer som må løses sammen med andre.»

Det er godt dokumentert at når forskjellene i et samfunn øker, øker også kriminaliteten. Med Frp i regjering har forskjellene økt dramatisk. Går Waras engasjement for kriminalitetsforebygging så langt som til årsakene, eller er han kun opptatt overskrifter i sensasjonssaker?

Hvis han faktisk bryr seg vil vi oppfordre han til å finne fram Rødts forslag til tiltakspakke mot fattigdom på fire milliarder kroner. Vi foreslo dette i vårt alternative statsbudsjett. I det ligger blant annet at det settes av 3,1 milliarder kroner til å øke barnetrygden. Med litt romsligere familieøkonomi kan unge få likere liv til dem de sammenligner seg med. Det kan bidra til å hindre utenforskapet mange av de rotløse ungdommene sliter med.

Wara må også ta ansvar for å styrke kommuneøkonomien slik at det er ressurser til et godt forebyggende arbeid. Hvis ikke er han akkurat som tidligere justisministere fra sitt eget parti, lite handlekraftige og store i kjeften.

Våre neste utfordringer går til byrådsleder Johansen. Han nevner selv jobber for utsatte ungdommer som et forebyggende tiltak i VG 30. april. Det støtter vi, men vi lurer på hvor, når og hvordan skal disse jobbene komme på plass.

Det er ikke bare utsatte ungdommer som trenger jobber, mange kommer fra familie med foreldre som ikke kommer seg inn i arbeidslivet. Det er høyere arbeidsledighet i Søndre Nordstrand og Stovner enn mange steder på det kriserammede Vestlandet. Hvor er krisepakkene som gjør at ikke bare ungdom, men også foreldrene deres kan få seg jobber?

Her må stat og kommune gå sammen.

Revidert budsjett i Oslo må bli et budsjett for forebygging. Satsning på fritidstilbud og fattigdomsbekjempelse er både kriminalitetsforebyggende og har en verdi i seg selv. Ungdom trenger steder å være, ting å gjøre og voksne som ser dem. Byrådslederen bør gå sammen med Rødt om å lovfeste retten til fritidsklubber, og å øke bevilgningene til dem.

Ungdomsarbeidere over hele byen jobber med å bevisstgjøre ungdom i å finne sine egne styrker i møte med de valgene de må ta. Etter år med kutt i bydelsøkonomien er det få fritidsklubber og korte åpningstider. Både i øst, vest, sør og nord i Oslo må det settes av midler til å utvide åpningstidene på de som finnes og åpne nye fritidsklubber.

Med nytt byråd kuttes det mindre enn før, men budsjettene må vokse raskere enn befolkningsveksten og prisstigningen hvis vi skal få flere tilbud.

Ungdommene har blitt svikta mange ganger. Vi må ikke svikte dem enda en gang. Tiltakene de trenger krever både statlige og kommunale midler.

Hvis vi skal kunne ta justisministeren og byrådslederen på alvor må disse midlene komme på plass allerede i de reviderte budsjettene. Barn, unge og voksne i de utsatte områdene har allerede ventet altfor lenge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media