Forebygging er nøkkelen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På et klinikkbesøk i Afrika nylig fikk min kone Melinda og jeg se et hjerteskjærende fotografi av en pasient som het Jean – en svært tynn og spinkel mann som var rammet av AIDS.

Mens vi sto og stirret på fotografiet, kom en smilende mann inn på klinikken for å hilse på oss. Det tok en liten stund før vi innså at det var Jean – nå sunn og frisk, takket være effektive nye AIDS-medisiner.

Jean er ikke den eneste. Ifølge en ny rapport ble tallet på personer som fikk AIDS-behandling i utviklingsland, doblet det siste året. Dette skyldes i stor grad sjenerøsiteten til giverlandene, deriblant Norge, som har bevilget nesten 165 millioner dollar til Det globale fondet for bekjempelse av AIDS, tuberkulose og malaria. Hvis alle personlig fikk møte en afrikaner som har fått livet reddet av AIDS-medisiner, tror jeg vi alle ville vært grundig stolte av hva som er oppnådd, og presset på regjeringslederne for at de skulle bygge videre på denne suksessen. Men behandling er bare en del av det hele. For å sikre Afrikas framtid må vi også gjøre en mye bedre jobb for å forebygge spredning av sykdommen – spesielt blant kvinner.

Sykdommens grusomme statistikk viser betydningen av forebygging. For hver person som gikk tilgang til behandling i fjor, ble ytterligere seks personer smittet. Hvis vi ikke reduserer antallet som smittes, er det simpelthen ikke mulig å holde følge med det stadig større behovet for behandling. Skeptikerne sier at det ikke er mulig å endre den atferden som setter folk i fare for å få HIV. Jeg utfordrer dem til å fortelle det til sexarbeiderne vi har møtt på våre reiser i Afrika, som insisterer på at kundene bruker kondom hver gang.

Flere års forskning har vist at AIDS-informasjon, kondomer, sterile nåler og HIV-testing kan være svært effektivt når det gjelder å hindre spredning av HIV. En rapport som neste måned publiseres av Global HIV Prevention Working Group, anslår at vi med en omfattende ekspansjon av forebyggende tiltak kan redusere antallet smittetilfeller med to tredjedeler i løpet av et tiår.

Men det er sjokkerende hvor få mennesker som – også blant dem som er utsatt for ekstremt høy risiko – har tilgang til slike livreddende, forebyggende tiltak. Globalt er det slik at de fleste skolebarn ikke får noen informasjon om AIDS. Bare én av ti voksne i Afrika er testet for viruset. Og bare én av ti gravide kvinner har tilgang til billige medisiner som kan beskytte nyfødte barn mot smitte.

Én sak med høy prioritet må være å gripe fatt i kvinners og jenters behov for å unngå smitte, spesielt i Afrika. Biologisk er risikoen for å bli smittet av HIV dobbelt så stor for kvinner som for menn. Og mange kvinner – også de som er gift – har små muligheter til å forsikre seg om at partnerne er trofaste eller bruker kondom. En kvinne skal ikke trenge tillatelse fra partneren sin til å redde sitt eget liv. Jeg har godt håp om at vitenskap og teknologi vil legge evnen til å forebygge HIV i kvinners hender. Det pågår lovende forskning på mikrobicider – geleer som kvinner kan bruke for å unngå HIV-smitte. Det er også mulig at medisiner som brukes i behandling av HIV, kan brukes til å forhindre smitte. Og selvsagt ville utvikling av en AIDS-vaksine være det ultimate gjennombrudd.

I tillegg til å utvikle nye metoder for forebygging må vi også ta fatt i mer fundamentale spørsmål som setter kvinner og jenter i fare for å få HIV, for eksempel seksuell vold og sosiale og økonomiske ulikheter. Det er ingen tilfeldighet at jenter med bedre tilgang til utdannelse også har mindre sannsynlighet for å bli smittet. Vi kan dessuten ikke glemme betydningen av HIV-testing – som er avgjørende for at både behandling og forebygging skal lykkes. Verdens helseorganisasjon bør berømmes for at de innførte nye retningslinjer i forrige uke, der de går inn for en kraftig utvidning av tilgangen til tester.

Heldigvis er bekjempelse av AIDS i Afrika et prioritert spørsmål på denne ukas G8-toppmøte. Giverlandene bør gripe denne muligheten til å love nye ressurser til effektive forebyggings- og behandlingsprogrammer, og hjelpe fram rask forskning på nye forebyggingsmetoder.

Å få kontroll med, og en dag utrydde, AIDS står øverst på agendaen for Gates Foundation.

Vi vil ikke gi oss før sykdommen er borte, og vi håper det samme gjelder verdens mektigste nasjoner.

Oversatt av

Rune Rogndokken Moen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer