Foredrag med Yahya Hassan (18) avlyst - høy trusselvurdering

- En fallitterklæring, sier den danske poeten.

KONTROVERSIELL POET: Den 18 år gamle dikteren Yahya Hassan har fått panegyriske anmeldelser og kalles et litterært stjerneskudd. Men suksessen har fått sin pris - nå må ha gå med skuddsikker vest etter at han ble angrepet bakfra på Hovedbanestasjonen i København. Foto: AP Photo / Jacob Ehrman
KONTROVERSIELL POET: Den 18 år gamle dikteren Yahya Hassan har fått panegyriske anmeldelser og kalles et litterært stjerneskudd. Men suksessen har fått sin pris - nå må ha gå med skuddsikker vest etter at han ble angrepet bakfra på Hovedbanestasjonen i København. Foto: AP Photo / Jacob Ehrman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble dikteren og samfunnsdebattanten Yahya Hassan (18) slått ned på Hovedbanestasjonen i København og ble skadet i hodet. Nå går han med skuddsikker vest. 

Hendelsen knyttes direkte til kritikken som Yahya Hassan har kommet med, rettet mot innvandrerforeldre spesielt og enkelte aspekter ved muslimsk kultur generelt.

I går kveld besluttet dansk politi å avlyse et debattmøte som var planlagt med Yahya Hassan på Vollsmose Bibliotek i Odense, etter høy trusselvurdering.

Beslutningen falt slett ikke i god jord hos den unge hovedpersonen som kaller det en fallitterklæring, skriver Politiken.

Vil møte folk Yahya Hassan sier til Politiken at det er viktig for ham å komme ut for å snakke med de menneskene han faktisk skriver om i boka si.

Han vil ikke bare møte «caffelatte-segmentet i de finere bydelene slik som da han nylig deltok i et litterært arrangement i Politikens Hus i København.

Onsdag var han omringet av politi, sikkerhetsfolk og PET da han leste opp diktene sine i foredragssalen Pressen på Politiken.

Offentlig orden Han skulle altså ha lest og diskutert sine islamkritiske dikt om en oppvekst med mye vold på Vollsmose Bibliotek. Men trusselsvurderingen var for høy til at dansk politi kunne garantere for «offentlige orden» i området.

- Det er fint å lese opp for det dannede segment og høste klappsalver i Pressen på Politiken. Men der hvor det skjer noe, er jo når jeg kommer ut i de miljøene jeg selv kommer fra, og snakker til de folkene som jeg egentlig skriver om i diktene mine. Å komme ut og gå i dialog med dem, er det jeg ønsker, sier han og fortsetter.

- Det kan godt hende det vil bli trusler og dårlig stemning, men jeg er nødt til å få budskapet mitt ut og forklare hva jeg mener, slik at de ikke bare hører dette fra media. Jeg skal «faen meg» ut i de områdene og fortelle folk hvordan det henger sammen, sier han til Politiken.

- Fallitterklæring Ifølge Yahya Hassan er avlysningen en «fallitterklæring». Et eksempel på at ytringsfriheten ikke blir beskyttet, når det gjelder.

Hassan har altså tatt Danmark med storm etter diktsamlingen hans kom ut i oktober.

I diktene skildrer han hvordan det er å være innvandrer i Danmark. Han beskriver familievold, og er svært kritisk til sine foreldrers generasjon av innvandrere.

- Politiet tør ikke drar ut dit. Og Vollsmose bibliotek tør heller ikke. Det er jo bare veldig trist, sier han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer