Foreldet litteratursyn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATUR: Med Dagbladet i spissen har flere aviser tatt opp forfatteres misnøye med forlagene. Av en eller annen grunn har konklusjonen flere steder blitt, at forlagene er for slepphendte med utgivelser. For mange bøker er «likegyldige»; bøker utgis bare «for innkjøpsordningen».Dessverre kan mange uttalelser også tolkes som et uttrykk for «laugsånd» blant de etablerte forfatterne. Det er ikke Forfatterforeningens medlemmer som skriver de «likegyldige» bøkene; trusselen later til å komme utenfra. Dette inntrykket bekreftes av debatten om Forfatterforeningensopptakspolitikk for en tid siden.

UNDERTEGNEDE har noen års erfaring som «profesjonell leser». Tre år i juryen for Rivertonprisen og et år i Brageprisens krimjury (et enkeltstående tilfelle) gjør at jeg har størst oversikt over kriminallitteraturen. En årsak til min fokusering på krim, er imidlertid en stadig økende følelse avlikegyldighet overfor det de fleste anser som den «seriøse» samtidslitteraturen.Tross tiltagende «kommersialisering» av flere forlag, domineres forlagsredaksjonene fortsatt av litteraturviterne. Skal man lete etter årsaker til stagnasjon i norsk skjønnlitteratur, kan årsakene være å finne i faglige diskurser, snarere enn i økonomiske forhold.Med «faglige diskurser» mener jeg ikke bare reflekterte oppfatninger om litterær kvalitet. Snakker man med forlagsfolk, for ikke å snakke om forfattere som sitter i posisjoner der de vurderer andres tekster, virker det som om svært mange har et lite reflektert forhold til egne vurderingskriterier. En god forlagsmedarbeider «kjenner igjen» litterær kvalitet når hun ser den. En slik mangel på teoretisk refleksjon er farlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer