DEBATT

Foreldre angrer på bolighjelp til barna

Bolighjelp kan ødelegge fremtidsdrømmene. 

FORELDREFELLE: Mange førstegangskjøpere er helt avhengige av foreldrenes hjelp for å komme seg inn på boligmarkedet. Men skal man først hjelpe barna er det mange spørsmål å ta hensyn til, skriver vår spaltist. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
FORELDREFELLE: Mange førstegangskjøpere er helt avhengige av foreldrenes hjelp for å komme seg inn på boligmarkedet. Men skal man først hjelpe barna er det mange spørsmål å ta hensyn til, skriver vår spaltist. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høye boligpriser og krav til egenkapital, kombinert med de skattemessige fordelene ved å eie bolig, har bidratt til at mange foreldre villig åpner lommeboken for at barna skal få realisere boligdrømmen i ung alder. Det er det mange foreldre som angrer på i ettertid.

Det er nemlig ikke uvanlig at foreldre på sikt innser at de har bidratt med støtte til barna i en tid der de burde ha fokus på egne sparemål. Som for eksempel pensjon eller fritidsbolig. Bolighjelp kan også få konsekvenser for privatøkonomien i form av at man, som medlåntaker eller realkausjonist, står ansvarlig for lånet om barnet misligholder det. Samtidig setter du begrensinger for dine egne lånemuligheter. Begrensinger som kan gå ut over egne drømmer.

Tenk deg godt om

Før du gir barnet ditt hjelp til å realisere boligdrømmen er det viktig at du tenker gjennom hvilke økonomiske behov du selv vil ha i tiden fremover. Slik kan du unngå at disse blir skadelidende i hjelpeprosessen. Still deg selv noen spørsmål som; Har jeg flytteplaner? Når tenker jeg å gå av med pensjon, og har jeg nødvendige midler til dette? Vurderer jeg å kjøpe fritidsbolig? Og vurder hva slags hjelp du kan gi basert på svarene du får.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer