IKKE FORMYNDERISK: At voksne fortsatt må vente med å se tv med voldelig innhold til litt over kl. 23 eller trykke en ekstra pin-kode, er en liten pris å betale for gjøre det litt enklere å unngå at barn utsettes for uønsket innhold, skriver artikkelforfatteren. Foto: HBO
IKKE FORMYNDERISK: At voksne fortsatt må vente med å se tv med voldelig innhold til litt over kl. 23 eller trykke en ekstra pin-kode, er en liten pris å betale for gjøre det litt enklere å unngå at barn utsettes for uønsket innhold, skriver artikkelforfatteren. Foto: HBOVis mer

Foreldre har alltid ansvaret for hva barn ser på TV

Regjeringen prøver bare å gjøre den jobben litt enklere å unngå at de ser på uønsket innhold.

Meninger

Inger Merete Hobbelstad sier i sitt innlegg i Dagbladet 11. mars at voksne har ansvar også for barns seervaner, jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg har fortsatt mareritt etter å ha lest og sett ?The Shining? i ungdomstiden.

I dag er jeg mamma og opptatt av å følge med på hva lillegull på tre får av inntrykk. I motsetning til meg som vokste opp med tre kanaler og VHS, sitter hun ofte med Ipad-en hvor hun veksler mellom Netflix, NRK Super-appen og utallige spill. Jeg synes ikke det er en dum idé at jeg som voksen kan lage profiler på strømmetjenestene kun for henne, eller at innhold fagfolk klassifiserer som skadelig for barn og unge skal sikres enda litt bedre.

Netflix har jo allerede i dag denne muligheten, og sikrer at ikke en overivrig fingertrykker ramler inn på filmer som Motorsagmassakren uten å ville det. Før jul vedtok Stortinget enstemmig en ny og oppdatert lov. Etter de nye reglene skal tilbyderne sette en aldersgrense, informere kjøpere og seere om hvilken aldersgrense en film eller serie har, og samtidig tilby beskyttelsestiltak. De nye reglene er plattformnøytrale og gjelder også nye strømmetjenester og nett-tilbud som reguleres av norsk lov  

Jeg tror at barn og unge alltid vil søke å se/ lese det som er litt for voksent for dem, det ligger i det å vokse opp. I motsetning til mine foreldre, som altså kunne gjøre det litt vanskeligere ved å ikke leie moviebox og trekke ut kontakten på TV-en, må dagens regelverk holde tritt med den nye teknologien.  

Det at filmer med mye grov vold sendes etter kl. 23 på vanlig TV har i praksis vært regelen lenge. Det det nå er snakk om er at dette blir tydeliggjort i en ny forskrift. Forslaget er nå på vanlig høring for å få innspill fra bransjeaktører og andre parter om regelen bør justeres slik eller ikke.   Nye regler er uansett ikke ment å erstatte betydningen av at voksne snakker med barna om hva de ser på. At vi voksne fortsatt må vente med å se «The Shining» til litt over kl. 23 eller trykke en ekstra pin-kode, er en liten pris å betale for gjøre det litt enklere å unngå at barn utsettes for uønsket innhold.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.