Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forslag om aldersgrense på nyheter etter «Dark Room»-saken:

- Foreldre har ansvar for hva de lar barn høre

Eksperter på presseetikk mener en aldersgrense på nyheter er en dårlig ide. 

IKKE PRAKTISK GJENNOMFØRBART: Etter å ha hørt detaljer om «Dark Room»-saken på NRK radio, foreslo Trond Blindheim en aldersgrense for nyheter. Per Edgar Kokkvold, leder av Kringkastingsrådet, mener det ikke er praktisk mulig å ha en slik aldersgrense. FOTO:  Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE PRAKTISK GJENNOMFØRBART: Etter å ha hørt detaljer om «Dark Room»-saken på NRK radio, foreslo Trond Blindheim en aldersgrense for nyheter. Per Edgar Kokkvold, leder av Kringkastingsrådet, mener det ikke er praktisk mulig å ha en slik aldersgrense. FOTO:  Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Til sammen 51 menn er siktet i den såkalte «Dark Room»-saken, som nå omtales som den største overgrepssaken mot barn i Norge.

Da saken var tema på NRK Dagsnytts morgensending på P2 mandag, ble det lest opp fra overgripernes chatlogger, hvor de fortalte om planer om forbrytelser mot barn. Det fikk rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania til å reagere sterkt.

Han mener NRK var altfor detaljert i beskrivelsene, og skriver i en Facebook-post at nyheter som inneholder nærgående, detaljerte skildringer knyttet til pedofili og seksualisert vold, bør ha en aldersgrense.

Overfor Kampanje erkjenner han at dette er vanskelig å gjennomføre, men legger til at pressen kanskje bør oppdatere sine etiske kjøreregler, slik at man ivaretar hensynet til barn på en bedre måte, og unngår at nyheter kan traumatisere barn.

- Foreldre har et ansvar

Per Edgar Kokkvold, medieviter og leder av Kringkastingsrådet, sier til Dagbladet at han prinsipielt mener at ethvert forslag som skjerper etiske normer skal tas på alvor, og vurderes.

Han ønsker ikke å kommentere NRKs presentasjon av saken i NRK Dagsnytt, siden han ikke selv har hørt innslaget, men legger til at man har spesielle forpliktelser når det gjelder barn.

- Så en gjennomgang og bevissthet om hensynet til barn i slike saker er jeg for, sier Kokkvold.

Men han legger til at NRK eller andre medier ikke kan ta utgangspunkt i at man ikke kan presentere visse opplysninger eller nyheter, fordi barn kan tenkes å høre det.

- Det mener jeg blir vanskelig. Foreldre har også et ansvar for hva de lar barn høre, sier Kokkvold.

Bør si fra

Han trekker frem at pressens Vær Varsom-plakat, har et helt kapittel om publiseringsregler, og at punkt 4.1 slår fast at man skal legge vekt på saklighet og omtanke i innholdet og presentasjonen.

- Enhver ansvarlig redaktør har plikt til å både strekke grenser trekke grenser, og spørre om man viser tilstrekkelig saklighet og omtanke i presentasjonen, også når det gjelder barn, sier Kokkvold.

En aldersgrense på nyheter mener han er en dårlig ide.

- Jeg tror det er praktisk umulig å gjennomføre en slik regel. Derimot tror jeg man bør være flinkere enn man ofte har vært, til å si fra når det kommer bilder eller scener som kan virke støtende eller opprørende på enkelte. Så kan foreldre som sitter sammen med barna ta sine forholdsregler, sier Kokkvold.

VANSKELIG: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, mener det er vanskelgi å se for seg hvordan man skal skjerme barn fra all nyhetsdekning som kan være vanskelig. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VANSKELIG: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, mener det er vanskelgi å se for seg hvordan man skal skjerme barn fra all nyhetsdekning som kan være vanskelig. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Mer foreldrenes ansvar

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, mener det er vanskelig å se for seg hvordan man skal skjerme barn for all nyhetsdekning, som på en eller annen måte kan være vanskelig for barn.

- Det må i så fall ligge mer på foreldrene, enn på mediene. Det har noe å si hvordan familiene innretter seg også, sier Jensen til Dagbladet.

Han legger til at han ikke har hørt innslaget på NRK Dagsnytt.

Jensen mener det er vanskelig å si om det etiske regelverket er godt nok eller ikke, når det kommer til å skjerme barn fra denne type nyheter. Men han mener dagens regelverk også dekker det Blindheim er opptatt av.

- Nyhetssendinger lages jo ikke med tanke på barn, og det kan være mange innslag barn ikke forstår. Det er i den type saker hvor foreldre, lærere og andre må forklare ting i nyhetsbildet for barna, sier Jensen.

- Er for voksne

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK har også understreket at nyhetssendingene er for voksne.

- Når det gjelder detaljnivået, er det viktig at pressen gjør en nøye vurdering av hvordan dette håndteres. NRK har i denne og i andre tilsvarende saker overordnet søkt å være varsomme med detaljene. Det er mye av det som kommer frem i slike saker som aldri blir publisert - og slik må det være. Men enkelte ganger gjør vi unntak, begrunnelsen da er gjerne at noen detaljer kan være viktig for å beskrive alvorlighetsgraden i handlingene, sier Beverfjord til Kampanje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling