DEBATT:  Heidi Helene Sveen har med sin bok «Evig barnløs» åpnet for diskusjon rundt frivillig barnløshet. I kveld er det debatt om temaet på Litteraturhuset. Foto: NTB SCANPIX
DEBATT: Heidi Helene Sveen har med sin bok «Evig barnløs» åpnet for diskusjon rundt frivillig barnløshet. I kveld er det debatt om temaet på Litteraturhuset. Foto: NTB SCANPIXVis mer

- Foreldre har sagt til meg at de kunne valgt annerledes

Har åpnet for debatt om å ikke få barn.

(Dagbladet): - Det virker som folk har trodd at frivillig barnløse «ikke liker barn» eller synes at det er slitsomt med «skriking og søling». Grunnene til å ikke få barn er gjerne langt mer reflektert enn det, og det er det mange som oppdager når de leser boka, sier Heidi Helene Sveen.

Hun er redaktøren bak boka «Evig barnløs», som kom ut for knappe to uker siden, der 14 kvinner og menn skriver om hvorfor de har valgt å ikke få barn.

Temaet har skapt mye debatt og oppmerksomhet, og i kveld stiller fire av bidragsyterne i boka til debatt på Litteraturhuset. Arrangementet har blitt flyttet til en større sal på grunn av stor pågang, opplyser Litteraturhuset til Dagbladet.

- Overveldet - Jeg er overveldet av at saken engasjerer så bredt. Jeg har fått masse tilbakemeldinger, både fra folk med og uten barn. Det virker som folk innser at man kan leve fint uten barn. Jeg har til og med fått tilbakemeldinger fra foreldre, som har tenkt over at de kunne valgt annerledes, sier Sveen og fortsetter:

- Kanskje det sier noe om behovet av å vise fram at det går an å leve et godt liv uten barn? Det trenger ikke å være noe unormalt ved det. Dette er samvittighetsfulle folk som har tatt et valg, som verken er egoistiske eller overflatiske, sier hun.

Sveen mener det fortsatt er langt igjen før sigmaen og fordommene knyttet til frivillig barnløshet vil forsvinne, men hun er positivt overrasket over reaksjonene som har kommet i forbindelse med boka.

Professor og kulturviter ved Universitetet i Bergen, Tove Ingebjørg Fjell, publiserte i 2008 ei bok om barnfrie kvinner. Hun mener det har skjedd mye de siste ti åra med tanke på åpenhet rundt temaet.

- Først og fremst er dette med barnefrihet blitt et begrep som de fleste vet hva er. Da jeg begynte å forske på dette for over ti år siden, måtte jeg forklare det. Intervjuobjektene så ikke på seg selv som «barnløse» eller «barnfrie», de hadde bare valgt bort barn. I dag er det et mer bevisst forhold til det, sier hun til Dagbladet.

Særlig peker hun på at det tidligere ofte var andre, som forskere og journalister, som skrev om barnfrie, mens det nå er barnfrie selv som tar grep om diskusjonen. 

- Slike bøker og medieoppslag gir helt klart en større åpenhet om temaet. Det er likevel interessant å se tendensene i kommentarfeltene til artikler på tematikken. Der virker det ofte som mange mener det er en selvfølge at folk skal kunne velge å få barn eller ikke. Samtidig møter barnfrie ofte mye motstand i sine private sfærer. Uten at man skal ta kommentarfelt bokstavelig, så virker det som man har mer toleranse for ukjentes valg om å ikke få barn, enn sine nærmeste.

Vil sterilisere seg Mari Groven Holmboe (24) er en av bidragsyterne i boka, og har tidligere sagt til Dagbladet at hun er fast bestemt på å sterilisere seg når hun blir 25 år, som er aldersgrensen for et slikt inngrep. Les her

- Jeg vil styre livet som jeg vil. Hvis jeg vil være ute til midnatt fordi det passer meg, for eksempel, eller hvis jeg på kort varsel må ut på tur med et tidsskrift som jeg skriver for, vil jeg ha muligheten til å gjøre det, sier hun.

Også skjønnhetsgründer Linda Johansen (47) har blitt møtt med skepsis fordi hun ikke har valgt å få barn.

- Jeg har aldri hatt lyst på barn, og derfor er jeg barnfri i dag. Noen mødre tar valget mitt som en personlig fornærmelse. Det er litt sårende, jeg er jo ikke et dårlig menneske bare fordi jeg ikke vil ha barn, sier hun.

Sosiolog An-Magritt Jensen har jobbet mye med problematikk knyttet til barnløshet.

- Det er vanskelig å tallfeste antall frivillig barnløse, fordi det hender at folk som er veldig fast bestemt på å ikke få barn får barn - og omvendt. Siden 1985 har andel barnløse kvinner økt fra 9 til 15 prosent, ved fylte 40 år. Økningen blant menn er mye sterkere, fra 15 til 29 prosent. Selv ved fylte 50 år er hver femte mann nå uten barn. Imidlertid er det usikkert hvor mange av disse som har tatt et bevisst frivillig valg om det, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg tror ikke det blir noen trend å ikke skulle få barn med det første. Det sitter nokså dypt i oss, sier hun.

Savner annet perspektiv Hun mener det er fint at det blir åpenhet om temaet og at man ikke skal stigmatisere på bakgrunn av om man ønsker å få barn eller ikke. Likevel savner hun perspektivet om at vi er avhengig av den kommende generasjon når vi blir eldre.

- Varme hender vokser ikke på trær og det er andres barn som må ta seg av deg i framtida om du ikke får barn. Det synes jeg redaktøren av denne boka ignorerer i stor grad, spesielt i kronikken hennes i Aftenposten 11. august, sier hun.

Forsker og demograf Helge Brunborg har også tidligere satt spørsmålstegn ved dette overfor Dagbladet.

- Jeg synes det er en merkelig stigmatisering av et privat valg. Den globale utviklingen viser at verdens befolkningstall vil fortsette å øke og jeg synes ikke det bør være en vurdering for om man får barn eller ikke, sier Sveen om kritikken. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram