Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Foreldre presser sjelden barn til å skifte kjønn

Vi lever faktisk ikke i en verden der det er enkelt å bare «bytte kjønn,» ikke vil vi ha en slik verden heller.

ROLLER: - Vi jobber for at barn skal møte voksne som har kunnskap og som legger til rette for at unger skal få kle seg, te seg og føle som de vil uten at trange kjønnsbåser kommer i veien. Selvfølgelig skal jenter få klatre i trær og selvfølgelig skal gutter få klatre i trær. Selvfølgelig skal unger få klatre i trær, hvis de har lyst til det. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
ROLLER: - Vi jobber for at barn skal møte voksne som har kunnskap og som legger til rette for at unger skal få kle seg, te seg og føle som de vil uten at trange kjønnsbåser kommer i veien. Selvfølgelig skal jenter få klatre i trær og selvfølgelig skal gutter få klatre i trær. Selvfølgelig skal unger få klatre i trær, hvis de har lyst til det. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg snakker ofte med foreldre til kjønnskreative barn og unge. Dette er barn som ikke oppfører seg helt slik samfunnet forventer at gutter og jenter skal oppføre seg. Noen av disse barna synes båsene er for trange, mens andre har rett og slett havna i feil bås. Vårt utgangspunkt er uansett at det er samfunnet og ikke barna det er noe i veien med.

Vi i FRI har som utgangspunkt at de fleste ønsker å legge til rette for at ungene deres skal få leve gode liv, mest mulig tråd med deres forståelse av seg selv. Vi mener at det ikke finnes feile måter å være menneske på, men at omgivelsene noen ganger ikke helt klarer å forstå alt som er annerledes og dermed forstyrrer barn uten at det er hensikten. I møte med kjønnskreative barn er kunnskap og et ønske om å forstå viktige verktøy og et nødvendig utgangspunkt.

Foreldre kan ofte bli redde, redde for at barna skal skille seg ut, at de ikke skal bli tatt godt imot, at de skal bli diskriminert og ikke leve gode liv. Det har jeg full forståelse for. Barn er aksepterende og nysgjerrige på hverandre, samtidig lytter de til det voksne sier om hva som er rett og galt. Når barn får høre at jenter ikke kan leke med biler, at gutter ikke kan gråte eller at rosa er en jentefarge så tror de på det. Da blir verden til disse ungene litt mindre og mulighetene litt færre. Derfor jobber vi for at barn skal møte voksne som har kunnskap og som legger til rette for at unger skal få kle seg, te seg og føle som de vil uten at trange kjønnsbåser kommer i veien. Selvfølgelig skal jenter få klatre i trær og selvfølgelig skal gutter få klatre i trær. Selvfølgelig skal unger få klatre i trær, hvis de har lyst til det.

Vår erfaring er på ingen måte at foreldre pusher barna mot en endring av juridisk kjønn. Tvert i mot. Vi hører heller fra foreldre som forgjeves har forsøkt å påvirke klær, valg av leker og væremåte for at barna ikke skal skille seg ut. Dette er selvfølgelig gjort av alle verdens foreldrekjærlighet. Men det hjelper ikke barnet. Det beste vi kan gjøre for våre barn er å støtte dem, bygge dem opp og gjøre dem klare for den motstanden de kanskje kommer til å møte. Samtidig må vi jobbe for en verden der det ikke er så mye motstand. Det er vårt ansvar. Sånn at du, uansett om du er et barn som er gutt eller jente på en litt annen måte enn andre barn, eller er et barn som ikke er det kjønnet du fikk tildelt ved fødselen, vet at du har trygghet og kjærlighet rundt deg.

Vi organiserer også mange voksne som selv har vært kjønnskreative barn.

Felles er erfaringen av å vokse opp i et samfunn som tidvis har vært mer opptatt av hva vi har mellom beina enn hva vi har mellom ørene og i hjertet.

Vi har alle vokst opp i et samfunn som forventer at det kjønnet vi fikk tildelt ved fødselen skal styre hvilken identitet vi har, hvilke interesser vi har, hvilke drømmer vi har og hvem vi forelsker oss i. Et samfunn som tidvis har vært mer opptatt av hva vi har mellom beina enn hva vi har mellom ørene og i hjertet.

Vi lever ikke i et samfunn som klarer å ta imot kjønnskreative barn på en god nok måte. Det spiller ingen rolle om disse barna ender opp som trans, lesbiske, bifile eller heterofile. Det viktige er at de blir sett, og at de vet at de får vokse opp til å utvikle seg som mennesker. Som søsken, som kollegaer og som venner. Vi lever faktisk ikke i en verden der det er enklere å bare «bytte kjønn,» ikke vil vi ha en slik verden heller. Vi vil ha en verden der det skal være enklere å vær deg, hele deg. En verden der det er plass til gutter i kjole, jenter som kysser jenter, gutter som finner ut at de ikke er gutter og barn som sier at de er litt jente og litt gutt. En slik verden er det mulig å skape og det er vi voksne som må gjøre jobben.