<strong>FORNØYDE FORELDRE:</strong> Funnene i Udirs foreldreundersøkelse forsterkes av funn i en lang rekke andre foreldreundersøkelser. I alle disse deler foreldrene sine opplevelser av kvaliteten, og i alle disse scorer private litt bedre enn kommunale barnehager, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORNØYDE FORELDRE: Funnene i Udirs foreldreundersøkelse forsterkes av funn i en lang rekke andre foreldreundersøkelser. I alle disse deler foreldrene sine opplevelser av kvaliteten, og i alle disse scorer private litt bedre enn kommunale barnehager, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Foreldrenes mening er viktig!

Foreldrenes tilfredshet og meninger om barnehagetilbudet er en av flere indikatorer på kvalitet i barnehagen, og en viktig stemme i debatten for utviklingen av framtidas barnehager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når enkelte politikere til stadighet angriper private barnehager, og trekker i tvil kvaliteten i disse, så har PBL nærmest i det kjedsommelige vist til at inntrykket de skaper ikke stemmer med indikatorene på kvalitet i barnehagen som vi har i dag.

Anne Lindboe, Private Barnehagers Landsforening
Anne Lindboe, Private Barnehagers Landsforening Vis mer

Noen indikatorer er at private barnehager har litt mer fornøyde brukere. De har tariffavtaler som omfatter 95 prosent av de ansatte i sektoren. De har lavere sykefravær. Og ifølge Utdanningsdirektoratets tall innfrir private barnehager i gjennomsnitt nye krav til pedagog- og bemanningstetthet.

I Dagbladet 31. juli kritiserer professor Arne Holte meg for å misbruke data og å ta Utdanningsdirektoratets foreldreundersøkelse til inntekt for høyere kvalitet i private barnehager.

Deretter spekulerer han i at høyere tilfredshet blant foreldre i private barnehager skyldes bedre råd blant foreldrene.

Det er bra at Holte er en bevisst leser av andres bruk av fakta, men faktasjekken burde kanskje også omfattet hans eget utspill? For hva er grunnlaget for å anta at foreldre med barn i private barnehager har bedre råd, og at god råd gjør dem mer tilfreds med barnehagen?

PBL har aldri ment at Utdanningsdirektoratets foreldreundersøkelse alene gir svar på om kvaliteten i barnehagen er god eller dårlig. Men sammen med andre parametere kan foreldreundersøkelsene gi indikasjoner på god eller dårlig kvalitet.

Funnene i Udirs foreldreundersøkelse forsterkes av funn i en lang rekke andre foreldreundersøkelser, blant annet fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og EPSI Norge. I alle disse undersøkelsene deler foreldrene sine opplevelser av kvaliteten, og i alle disse scorer private litt bedre enn kommunale barnehager.

I likhet med Holte, skulle vi ønske at vi hadde flere og bedre mål på kvaliteten i barnehagene. Men i fraværet av disse, kan vi ikke se bort fra de indikatorene vi allerede har, selv om de ikke gir hele svaret.

Avslutningsvis: For å få jevnere og høyere kvalitet stiller den nye rammeplanen tydeligere krav til barnehagens samarbeid med foreldrene. Foreldreundersøkelsen er et av flere viktige verktøy for å gi barnehagene og samfunnet svar på om de innfrir disse og andre krav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer