Foreldrenes tryllefløyte

«På hvilken måte deler man et hjem i to, uten å dele barna i to?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TIL BARNETS BESTE I en av sine mindre kjente romaner, «What Maisie Knew» («Hva Maisie visste»), drøfter den amerikanske forfatteren Henry James hva som skjer når en liten pike blir vitne til sine foreldres opprivende ekteskap og skilsmisse. Romanen ble utgitt i 1897 og illustrerer at debatten om barn og skilte foreldre har versert en god stund - men ikke blitt mindre opprivende av den grunn. Vi behøver ikke gå lenger enn til vår nærmeste omgangskrets for å få dette bekreftet. Eller til diskusjonen om «fars rettigheter» her i Dagbladet nå på nyåret.

DE FLESTE MISLYKKEDE samtaler rundt dette temaet preges av mistenkeliggjøring. Det kan dreie seg om en samtale på tomannshånd, hos familierådgiveren, i en rettssal eller i spaltene. Mødre beklager seg over fedrene, og fedrene beklager seg over mødrene. For å framheve den enes fortreffelighet, sår man tvil om den andres verdighet. Foreningen 2 Foreldre gir ikke, på tross av det fine navnet sitt, inntrykk av at de ønsker forsoning mellom far og mor, de gir ikke inntrykk av å ville beskytte barnet mot mer uvennskap og bråk, de gir bare inntrykk av å beskytte fars rettigheter i forhold til mor - og da er mistenkeliggjøringen i gang for fullt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer