Forelska i lærer'n

Her er Norges eldste lærer - i full sving med å undervise en klasse med rødruss i avansert matematikk. Louis Løvold (89 neste måned) er like knirkefri i hjernebarken som i knehasene. Og elevene? Joda, de er nok litt «forelska i lærer'n».

I alle fall vanket det beundrende blikk fra 18-åringene etter som Louis raste gjennom pensum i integralregning med knivskarp presisjon.

Dagbladet var flue på veggen da Norges eldste lærer (vi våger påstanden) i går underviste klasse 3EM ved Nissen videregående skole på Frogner i Oslo.

Bukket

Det første Louis Løvold gjorde, var å be alle elever reise seg og stå ved siden av pultene sine.

- Godt år! sa Louis og bukket.

Deretter gikk den nesten 89 år gamle vikarlærer'n rett på sak. Deriverte formler og integrale begreper vokste ut over hele tavla. Det var så en stakkars bladfyk (som i parantes bemerket i sin tid måtte ty til delvis uhederlige midler for å oppnå ståkarakter i faget) gremmet seg i uvitenhet.

Men Louis holdt stilen. Stilte spørsmål, tegnet og forklarte - og ga svar som vitnet om skarp hukommelse og dyp innsikt i tallenes vitenskap.

Kløpper med tall

- Tall har jeg aldri problemer med. Hverken ved kateteret, når jeg må huske telefonnumre eller klokkeslett. Navn derimot, kan jeg risikere å glemme, forteller 88-åringen til Dagbladet.

Mer enn 20 år etter at han gikk av med pensjon har Louis Løvold ingen problemer med å oppnå respekt fra sine elever.

- Jeg kom inn i et klasserom og skulle undervise i kjemi. Da satt samtlige elever med beina på stolen foran seg. Jeg stilte meg opp og lo høyt. Deretter sa jeg at det ble ikke fem sekunder med undervisning før de fikk føttene ned. Det gikk fort!

Ikke mye forandret

Louis Løvold er en dyktig pedagog. Han holdt elevene i klasse 3EM i full konsentrasjon i går. Selv da han satte dem i sving med oppgaveløsing og stakk ut på gangen for å prate med Dagbladet, lød det bare fagprat inne fra klasserommet.

- Gjensidig respekt betyr mye. Derfor er det greit å hilse litt høflig på hverandre, forklarer Louis.

- Egentlig har ikke elevene forandret seg veldig mye opp gjennom tiårene. Mye kommer an på hvordan de blir behandlet. Klasse 3EM er en flink og trivelig gjeng. Jeg er på fornavn med alle, sier han.

Aldri utbrent

Det siste skoleåret har Louis Løvold vikariert for sin egen sønn. Stein Løvold er rektor ved Nissen videregående skole, og i går var han opptatt i møter hele dagen.

Men det er jo ikke noe problem - så lenge pappa kan steppe inn!

- Jeg har ingen betenkeligheter med å bruke min egen far i undervisningen. Han har vært en gudbenådet pedagog - og er det kanskje fortsatt, sier sønnen.

I motsetning til lærerkolleger i hele Norge, har Louis Løvold aldri følt seg utbrent og vil slutte før tida.

- Hva er motivasjonen for å undervise i en alder av snart 90?

- Blant annet at jeg hele tida treffer tidligere elever, som forteller meg hvor trivelig de hadde det. Det er god motivasjon, det!


Louis Løvold legger til at han har fått beholde helsa:

- Hørselen er ikke helt på topp, men ellers har jeg fått lov til å fungere godt. Det skyldes at jeg ikke røker! tror 88-åringen.

I tillegg til vikartimene gir Louis privatundervisning i matematikk. Han underviser på kveldstid også.

De siste 17 årene før han offisielt ble pensjonist, tilbragte den opprinnelige arendalitten ved Krigsskolen i Oslo. Før det var han innom fire ulike skoler i Oslo.

- Jeg har undervist tidligere stortingspresident Jo Benkow. Tidligere Postbank-direktør Inger Prebensen er også én av «mine». Det samme er menneskerettighetsforkjemperen Gro Hillestad Thune og gamle kong Olav livlege Erling Brodwall, forteller 88-åringen.

Noe Louis Løvold synes er synd, er at han «misset» kong Harald:

- Det var meningen jeg skulle undervise ham på Krigsskolen. Men Harald tok kjøkkenveien og valgte engelsklinja. Hadde han tatt realfag ville han fått meg, blunker Louis Løvold.

Og røper at han ønsker å fortsette i læreryrket til han er 90 år.

NORGES ELDSTE LÆRER: En lydhør forsamling fulgte matematikktimen til Louis Løvold på Nissen videregående i går.